De start als Freelancer

Tegenwoordig kiezen mensen er steeds vaker voor om niet voor een baas te werken maar om een eigen bedrijf te starten. Maar starten als ondernemer is best spannend. Denk jij erover na om te beginnen voor jezelf? Je in te schrijven bij de KvK en het avontuur aan te gaan? Dan vertel ik je in deze blog waar je een beetje aan kan denken als startende ondernemer. Lees je mee?

Om mee te beginnen

Het is belangrijk om een specifiek set vaardigheden te hebben die je aan kunt bieden aan potentiële opdrachtgevers. Dit kan een specifieke service, product of kennis zijn. Waar je goed in bent, opgeleid of zelf onderwezen, zal waarschijnlijk het ding zijn waar je je werk van wilt maken. Het is dan handig om je vaardigheden goed te herkennen en in kaart te kunnen brengen. is er iets wat je graag doet, wat je passie is maar waar je beter in wilt worden? Dan kan je hier ook cursussen in volgen zodat je jouw vaardigheden kan verbeteren en overtuigender kan verkopen als dienst op de markt. Of om je product te verbeteren wat je dan ook beter kan verkopen op de markt.

De praktische eerste stappen

Dan, je moet een netwerk hebben om effectief aan de slag te kunnen gaan. Netwerken als freelancer? Waar moet je beginnen? Het is belangrijk om een netwerk op te bouwen van potentiële opdrachtgevers, collega-freelancers en andere professionals in de branche.

Ook ben je als freelancer verantwoordelijk voor je eigen inkomen en financiën. Het is aan te raden om een financiële buffer op te bouwen voordat je begint met freelancen, zodat je niet onverwacht in de problemen komt. En wellicht wil je vooraf goed uitzoeken wat je moet afdragen aan de belastingdienst per uurloon. Zo krijg je ook een beeld wat je moet vragen voor een opdracht.

Als je op gang bent

Iedere opdracht die je aanneemt, heeft een contract nodig.  Zo heb je heldere afspraken met je opdrachtgever over betalingen, verwachtingen en tijdsframes. Je kan hier een standaard template voor maken zodat je voor iedere opdracht hetzelfde contract kan gebruiken en daar alleen nog de details voor hoeft aan te passen per contract.

Daarnaast kan het handig zijn om wat zakelijke tools te gebruiken, als je eenmaal bezig bent. Denk aan een factureringsprogramma, een projectmanagementtool en een boekhoudprogramma om je zakelijke processen te automatiseren en te optimaliseren.

Freelancen is een avontuur en vereist hard werk en planning. Als je deze belangrijke stappen volgt, kun je een succesvolle freelancecarrière opbouwen en genieten van de flexibiliteit en vrijheid die het biedt.