Workshop Dagelijks vers koken

In drukke tijden toch lekker, vers én betaalbaar eten? Dat kan: door goed te plannen en slim te koken.

Doe je (bijna) iedere dag boodschappen? Vraag je je regelmatig om vijf uur af wat je je kinderen nu weer te eten moet geven? Wil je graag vers, lokaal en liefst biologisch eten maar weet je niet waar je die producten kunt kopen? En moet het ook allemaal nog een beetje betaalbaar?

Dan is de workshop Dagelijks vers koken voor jou.

Hoewel we wel wat gaan koken is dit geen kookworkshop. We gaan het namelijk vooral hebben over de organisatie van je eten. Je leert weekmenu’s maken, gerechten combineren, plannen, voorbereiden en vooruit koken op de momenten dat je tijd hebt. Slim boodschappen doen, en zorgen dat je de juiste spullen in voorraad hebt. En je leert improviseren met verse seizoensproducten door uit te gaan van een aantal basisrecepten waarop je oneindig kunt variëren.

 

Week 1 – Weekmenu’s & basisrecepten

De eerste avond besteden we aan het maken van weekmenu’s die werken voor jouw situatie. Want wat handig is, is helemaal afhankelijk van wie er wanneer kookt en boodschappen doet, hoeveel tijd je hebt, en hoe jij kookt: uit de losse pols of met een kookboek op het aanrecht. Daarnaast gaan we enkele gerechten maken die in elk weekmenu passen – ongeacht wat je in huis hebt! 

 

Week 2 – Koken zonder recept

De tweede avond gaat over de logica van het koken zonder recept. Een smakelijke maaltijd maken met wat je toevallig hebt is een vaardigheid die de mensheid de hele geschiedenis lang heeft gehad, maar tegenwoordig doen we alsof dat hogere toverkunst is. En dat is onzin. Deze avond leer je een aantal basisprincipes waarmee je voortaan veel vrijer en zelfverzekerder in de keuken staat, en altijd wat lekkers op tafel zet.

 

boodschappen-web

 


Reacties van deelnemers

Die weekmenu’s zijn echt zo handig! We gooien nu veel minder weg. 

Mijn interesse in en overtuiging van biologisch en puur eten deelde ik helaas niet met mijn man. Ondanks dat hij absoluut gezond wil eten, vond hij de kosten en het gebrek aan ‘gemak’ een te groot struikelblok om er de meerwaarde van in te zien. Not anymore! Slechts de eerste maaltijden die voortvloeiden uit de workshop Dagelijks vers koken hebben hem overtuigd! Met mijn boodschappenlijst (op basis van een handige weekplanning) heeft hij zelf ondervonden dat biologisch eten echt niet duurder hoeft te zijn, dat bewust boodschappen doen erg fijn is en na 2 maaltijden met een heerlijke soffrito (met speltbrood en roomboter) en bietjes uit te oven is hij om. Echt eten is een feestje! Dank je wel Anouk! (Circe van der Elst)

Ik heb met veel plezier en interesse je cursus gevolgd. Aanstekelijk enthousiasme van jou uit. Wel grappig dat ik de enige vegetariër en man was van het kleine clubje. Het is niet een cursus in de zin van allerlei recepten koken, maar meer praktische tips en trucs om te koken met wat je in huis hebt. (Pieter)

Ik vond het erg leuk om mee te doen. Ik heb goede tips gekregen en je komt enthousiast over. (Debby)

Ik heb nog nooit zo weinig geld uitgegeven aan boodschappen in een week. En dan nog biologisch ook!

Ik kreeg hard applaus aan tafel.


 

Praktische info & aanmelden

Voor wie?

Voor iedereen die beter wil eten en minder wil stressen. Maximaal 12 deelnemers.

Waar?

Bij de Ulebelt, Maatmansweg 3 in Deventer

Wanneer?

dinsdag 21 juni en dinsdag 28 juni 

Inloop vanaf 19:15, we starten om half 8. De workshop duurt in principe tot half 10 (maar meestal lopen we wat uit).

Wat kost het?

Om de workshop ook toegankelijk te maken voor mensen met een klein budget ga ik werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je bij inschrijving € 25 betaalt waarmee in principe mijn kosten voor zaalhuur en ingrediënten gedekt zijn. De tweede avond zet ik een pot neer waar je een donatie in kunt doen, afhankelijk van wat jij kunt missen en wat je de workshop waard vindt. Hier kun je meer lezen over waardebepaling achteraf.  

Hoe kan ik me aanmelden?

Door hier je gegevens in te vullen.

(Ik heb een heus aanmeldformuliertje gemaakt met Google Forms. Kom je er niet uit, of krijg je geen automatische bevestiging, stuur dan even een mailtje naar anouk@alleszelfmaken.nl. )

Ik wil nog wat weten

Heb je vragen? Mail me dan via anouk@alleszelfmaken.nl, of stel je vraag via Facebook of Twitter


 

Dagelijks Vers Koken bij jou in de buurt?

Wil je graag een workshop Dagelijks vers koken volgen maar is Deventer te ver weg? Ik kan de workshop ook bij jou in de buurt komen geven! Nodig: een ruimte waar gekookt kan worden en voldoende deelnemers (pakweg 12). Bij meer deelnemers is een lezing met kookdemonstratie een praktischer aanpak.

Hoe werkt het? We maken een afspraak, jij regelt de lokatie, lokale publiciteit, en dingen als borden en bestek. Ik neem zelf kookgerei & ingrediënten mee, en deel de cursus natuurlijk via mijn netwerk. 

Goed idee? Neem contact met me op via anouk@alleszelfmaken.nl.