Koken met concepten

Een nieuwe blogserie! Ik heb lang naar een naam gezocht. Koken zonder recepten, improviserend koken, koken van formules, sjablonen, ideeën.... maar nu heb ik het. Koken met concepten, zo gaat 'ie heten. 

koken-in-concepten-kleiner

Wat zijn concepten? En hoe zijn ze anders dan recepten? 

Een recept beschrijft een specifieke manier op een specifiek gerecht te maken. Je neemt zo veel bloem, boter, ei, suiker. Dat meng je in een bepaalde volgorde, dat bak je op een voorgeschreven temperatuur gedurende een voorgeschreven tijdsduur, en voilà: cake! 

Terwijl, een concept... dat begint bij een gedachte. De gedachte aan soep, bijvoorbeeld. Daar moet vocht in, en vulling: iets van groente. Smaakgevers ook: een krachtige bouillon, of aromatische groenten en kruiden of specerijen. Eventueel een eiwitbron: vlees, vis, peulvruchten. En op basis van dat concept ga je dan iets koken, met de ingrediënten die je tot je beschikking hebt. Combinaties zijn niet vast, hoeveelheden zijn afhankelijk van wat je hebt en hoe het smaakt, bereidingstijden worden tijdens het koken bedacht.

Dat is een heel andere manier van werken dan stap voor stap een recept volgen. Veel vrijer, leuker, goedkoper bovendien. En duurzamer, omdat je:

  • minder weggooit omdat je geen recepten volgt die vragen om een halve paprika
  • kliekjes beter benut
  • makkelijker kiest voor lokale seizoensgroenten (in plaats van ingrediënten die in een recept staan)

Bekijk hier alle blogjes over "Koken met concepten"