De wereld op je bord

Wie bepaalt wat jij eet? Doe je dat zelf? Of kies je uit de voorgeselecteerde opties van de supermarkten, die ons eten reduceren tot het voedingskundig equivalent van een multiple-choice-examen? 100 soorten ontbijtgranen, schappen vol koekjes, jaar rond verse tomaten – maar roomboter van een boer uit de buurt hebben ze niet. Laat staan rauwe melk, lokale groenten van oude rassen, levende zuurkool of grasgevoerd rundvlees van koeien met hoorns.

In het huidige geglobaliseerde voedselsysteem ligt de macht over ons eten bij een handjevol multinationals. Met de bekende gevolgen. Voedselsoevereiniteit betekent dat die macht weer komt te liggen waar hij thuishoort: bij de boeren, de bewuste burgers en de zelfstandige bezorgers en bevoorraders (al dan niet op de fiets). Wereldwijd komen mensen in actie, ontwikkelen duurzame lokale initiatieven.

Graag wil ik met je praten over voedselsoevereiniteit, over globale en lokale voedselsystemen. Over de impact van persoonlijke keuzes. Welke keuzes heb je, en hoe kun je betere keuzes maken? Want of je het wilt zien of niet: de wereld ligt op je bord. Altijd.

Onder de titel De wereld op je bord ontwikkelt Alles zelf maken een nieuw programma rondom voedselsoevereiniteit. We gaan van start met twee activiteiten: een introductielezing en een werkgroep ‘Baas op eigen bord’ die je helpt om je patronen duurzaam te veranderen. 

Introductielezing De wereld op je bord

A-planet-on-a-plate-©-LiveW-331x193In de introductielezing wordt het thema voedselsoevereiniteit ingeleid. Interessant voor iedereen die zich weleens vragen stelt bij z’n dagelijks eten. Is dit wel ok? Wat voor effect hebben mijn keuzes op de wereld? 

Je krijgt in een avond een introductie over ons voedselsysteem. Hoe werkt het, waar liggen de belangen, waar zitten de problemen. Hoe is het ontstaan, en vooral ook: hoe kan het anders? Confronterend, schokkend wellicht – maar niet zwaarmoedig. Informatief, prikkelend – en de laatste keer dat ik de lezing gaf werd er ook nog gelachen.

De locatie en datum zijn op dit moment nog niet zeker, het wordt sowieso begin oktober ergens in Deventer. 

 

Werkgroep Baas op eigen bord

Deze werkgroep is voor iedereen die wat meer de diepte in wil, en vooral ook nu (NU!) anders wil gaan eten. In zes bijeenkomsten diepen we verschillende thema’s op het gebied van duurzaam eten uit, en gaan we de uitdaging aan om onze patronen om te gooien of aan te scherpen. 

Iedere week gaan we aan de slag met een ander thema. Je kunt veel, heel veel informatie verwachten. Leesvoer, wegwijzers naar nog meer informatie, maar ook praktische tips concrete uitdagingen. Word ook planetariër: maak voedselkeuzes voor een leefbare planeet! 

 

 

Programma

Week 1: Introductie. Wat is duurzaam eten, waar zitten de knelpunten, wat vind je zelf belangrijk? In hoeverre maken de keuzes die jij persoonlijk maakt verschil? Wat zou je willen veranderen in je eetpatroon?

Week 2: Foodmiles. Waar komt jouw eten vandaan?  En wat is beter voor de planeet: biologische tomaatjes uit Marokko, of Nederlandse kastomaten? Ik schreef hier al eens over mijn worsteling met die vraag. Is lokaal altijd beter, of ligt het verhaal genuanceerder? Op welke manieren kun je hier naar kijken? 

Week 3: Voedselverspilling. Hoeveel eten gooi jij weg in een week? Wat is de impact van voedselverspilling, en in hoeverre heb je daar als consument invloed op? Met natuurlijk veel praktische tips! 

Week 4: Gaat soja de wereld redden? Over veganistisch eten en de “eiwittransitie”. Mét mini veganchallenge! 

Week 5: Vlees en zuivel. Kan dat, ethisch vlees eten? En hoe dan? En wat eigenlijk is de impact van zuivel? Welke keuzes kun je hier in maken?

Week 6: Afronding. Over je eigen keuzes, stress, en de psychologie van duurzaam eten. 

 

Meedoen? 

De werkgroep start op 24 oktober. Klik hier voor data, locatie en praktische informatie. 

 

beschimmeldecitroen