Ossobucko – of knolselderij alla Milanese

Pas toen dit gerecht op mijn bord lag realiseerde ik me dat het een soort nep-ossobuco was. Gaargestoofde plakken in pittige tomatensaus, met romige risotto. Maar dan met knolselderij in plaats van kalfsschenkels. Denkend aan het gehackt en de kipstuckjes van de Vegetarische Slager heb ik deze combi dan maar ossobucko gedoopt.

Wat gaat er in?

Voor de ossobucko:

  • een halve knolselderij
  • passata (zelfgemaakt, of uit de winkel. Tomaten uit blik kan ook.)
  • een ui, fijngehakt
  • een wortel, in kleine blokjes
  • 1-2 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
  • chilipoeder, of een pepertje

Voor de risotto:

  • rondkorrelige rijst (carnaroli  of arborio), pakweg 50 gr. per volwassene. Dat lijkt weinig, maar is echt genoeg tenzij je de hele dag aardappels hebt gerooid of zo. Risotto is machtig. 
  • bouillon
  • evt. witte wijn
  • spinazie (diepvries of vers) 
  • olijfolie
  • pittige overjarige kaas, geraspt

In echte risotto alla Milanese hoort overigens saffraan. Die laat ik uit budgettaire overwegingen meestal weg, en ik mis ‘m niet. 

Hoe maak je het? 

  1. Maak de knolselderij schoon, en snij in repen, blokjes of plakken. Doe een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem, en bak de knolselderij even aan op middelhoog vuur.
  2. Doe de ui, wortel en knof erbij en zet het pitje laag. Laat een paar minuutjes fruiten. 
  3. Doe dan de passata erbij, chilipoeder, wat zout en peper, en stoof tot de knolselderij zacht en gaar is (maar niet te). 
  4. Maak ondertussen risotto. Als de risotto zo goed als gaar is schep je de spinazie erdoor. Als de blokjes ontdooid zijn (of de verse spinazie geslonken) roer je de kaas er door. Breng op smaak met zout en peper. 
  5. Proef de tomatensaus en breng op smaak. Hij moet licht pittig zijn, vol van smaak, en een tikje zoet. 

Oh ja, echte ossobuco maak je zo.  Die is met gremolata, een strooisel van knoflook, citroenschil en peterselie. Dat zou hier ook goed bij passen (hoewel ik wat twijfels heb over de citroen). Minimaal de peterselie voor het mooi. Als ik er aan toe kom zal ik eens een keer een betere foto maken. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *