Gegrilde prei met panir – recept

Ik schreef al eerder over prei, hoe onderschat het is als groente op zichzelf. Zo jammer, prei is heerlijk! Daarom nog maar eens een lekker, snel en simpel preireceptje met panir.

Een excuus aan de volgers van de “Lekker van het land“-recepten is op zijn plaats: ik heb al in geen maanden recepten geschreven in deze serie. Sorry! Andere prioriteiten, zoals dat gaat. Maar ik heb een paar radicale keuzes gemaakt, en heb – hoop ik – de komende tijd weer meer tijd om te schrijven. Want inspiratie genoeg! 

Ik schreef vorig jaar rond deze tijd al eens over prei, hoe onderschat het is als groente op zichzelf. Zo jammer, prei is heerlijk! Daarom trappen we deze doorstart af met een lekker, snel en simpel preireceptje met panir. 

Wat is panir?

Panir (of paneer, beide vormen zijn goed) komt oorspronkelijk uit India. Het wordt gemaakt van met zuur gestremde melk, en is dus helemaal vegetarisch. Het is erg veelzijdig: het laat zich uitstekend marineren, is lekker in vega-spiesjes voor op de barbecue, in Indiase curries en andere stoofjes, en bakt in blokjes of plakjes prachtig krokant (vegetarische spekjes anyone?). En het is vreselijk lekker als je het grilt met allerlei soorten groente. Omdat panir op zichzelf vrij neutraal smaakt mag je royaal zijn met kruiden en zout. Te koop bij biologische supermarkten en boerderijwinkels, en dan komt het vaak uit de kaasmakerij van Kleinlangevelsloo uit Raalte. (Die trouwens in januari voor de tweede keer biologische boerderijwinkel van het jaar werden, hoera!

Nodig: 

  • 1 prei per persoon
  • beetje boter
  • wat reepjes panir. Verkruimelde feta, zachte geitenkaas of halloumi kan ook. 

Hoe maak je het?

  1. Maak de prei schoon. Ik vind het leuk om ‘m in lange repen te laten, door de prei in kwarten te snijden, maar als je op de automatische piloot ringen hebt gesneden gaat dat ook prima. 
  2. Stoof de prei met aanhangend water in wat boter beetgaar, dat duurt niet langer dan een paar minuten. Breng op smaak met zout en wat peper. Afhankelijk van wat je er verder bij eet kan het lekker zijn om er een paar drupjes citroensap bij te doen. 
  3. Doe de prei in een ovenschaal, verdeel de plakjes panir erover en grill tot de panir goudbruine randjes krijgt (pakweg 10 minuten). 

Lekker bij stamppot met wortels (zeg maar hutspot zonder de ui), of met gekookte aardappeltjes en salade. Of je legt de beetgare prei op een bladerdeegbodem, dan heb je een taartje. 

 

1 thought on “Gegrilde prei met panir – recept

  1. Pingback: Stamppot voor als de knollen op moeten - Alles zelf maken

Reacties zijn gesloten.