Oeps… het kerstdiner! Festive veggies

Zo fijn ieder jaar, die alles-moet-nog-even-af-voor-de-kerstvakantie drukte. En dan is er zo’n stemmetje in je achterhoofd dat zegt: “kerstdiner”. “Kerstdiner!”. “KERSTDINER!!!”. Wat te doen? 

Want het gaat natuurlijk allemaal om samenzijn en vrede op aarde en meer van dat soort tradities (hum…) – maar, nou ja, je wilt toch ook geen stamppot boerenkool eten met Kerst. En ook niet zwetend in de keuken staan met ultra-ingewikkelde recepten die je nooit eerder hebt gemaakt. Anti-stress-tip: niet doen. Gewoon niet. Blijf lekker een beetje binnen je comfortzone. Niet te ingewikkeld, wel feestelijk. 

Ik ga er voor het gemak even van uit dat je al een hoofdgerecht hebt, maar of je nou kalkoen eet, knolselderijgebraad of feestelijk gefrituurde tofu – misschien zijn een paar niet al te ingewikkelde en toch speciale groentegerechten wel fijn. Feestgroente dus, of – omdat het in het Engels lekkerder bekt – festive veggies.

Geroosterde pompoen

Dit is een van mijn lievelingsgerechten. Zoet, kruidig, met een bite en toch koesterend. Comfort food in optima forma. Qua kerstdiner ook fijn: het is prima van te voren te maken, en ook op kamertemperatuur heel lekker. Bonus: van kliekjes maak je verrukkelijke soep.

Nodig:

 • 1 pompoen, een gewone oranje of een flespompoen
 • olijfolie
 • zout, peper
 • specerijen naar keuze


Hoe maak je het? 

Was de pompoen, verwijder de steel en het kontje, en snij lelijke plekjes van de schil. De rest van de schil lekker laten zitten, die is bij alle oranje pompoenen prima eetbaar. Snij de pompoen in stukjes.

Pompoensnijtip! 

In veel recepten lees je dat je een pompoen moet halveren en vervolgens de pitten met een lepel moet uitscheppen. Ik heb het afgelopen jaar zonder overdrijven tientallen pompoenen schoongemaakt en vind dit ontzettend onhandig. Hoe ik het doe:

 • Zorg voor een goed scherp mes. Even een aanzetstaal er langs doet al wonderen! 
 • Snij een stuk van de pompoen, niet te groot, alleen door het vruchtvlees. Probeer het middendeel met de pitten heel te laten. 
 • Leg de pompoen op de afgesneden zijde en herhaal
 • Werk zo de hele pompoen rond: in pakweg zes snedes snij je al het vruchtvlees weg. 
 • Snij de bovenkant en onderkant van de pompoen af

Als je dit eenmaal in de vingers heb je in een mum van tijd een aantal verder te verwerken grote stukken, en hou je een keurige kern over zonder te hoeven frutten met de glibberige prut rondom de pitten. 

Snij de pompoen in stukken ter grootte van pakweg een vinger en doe ze in een ovenschaal met een bescheiden scheutje olijfolie. Bestrooi met wat zout en peper en kruiden of specerijen naar keuze. Mijn favoriete combinatie op dit moment is chiliflakes en venkelzaadjes, maar tijm en knoflook zijn ook heerlijk, of rozemarijn, gember of salie. Kies een (combinatie van) specerij(en) die ook terugkomt in je hoofdgerecht. Rooster de pompoen op 220°C tot hij gaar en zacht is, en her en der wat geroosterde randjes heeft – dat duurt meestal ongeveer 20 minuten. 

Serveer op een mooi schaaltje, en versier met fijngehakte kruiden, een paar schijfjes citroen of bijvoorbeeld wat pompoenpitjes.

Kerstproof knolselderij

Zo’n recept dat vrij simpel is, verbijsterend lekker en ook nog eens feestelijk. Ik zeg: winner. 

Nodig:

 • 1 knolselderij
 • 1 granaatappel, of 2 sinaasappels
 • handvol walnootjes
 • volle, dikke yoghurt. Ik vind de Yogarde van Drentse Aa het allerlekkerst.
 • walnotenolie
 • zout

Rooster de walnoten in de oven (8-10 minuten op 175°C) en laat afkoelen. Meng een flinke schep yoghurt met zoveel walnotenolie dat je de walnoot echt proeft en breng op smaak met wat zout.

Schil de knolselderij, en maak ‘m fijn. Je kunt ‘m raspen of fijnhakken, of schaaf er plakjes van. Een keukenmachine is wel een aanrader, maar het hakhakje van een staafmixer doet ook al wonderen, dan krijg je een soort knolselderijkruimels. Schep de dressing meteen door de knolselderij. 

Haal de pitjes uit een granaatappel, of schil de sinaasappels zo dik dat je al het wit wegsnijdt, en snij in stukjes. 

Meng de knolselderij met het fruit en de walnoten, en schik mooi op een schaal. Ook lekker, en mooi: nog wat waterkers of rucola erdoor. 

Spruiten met pastinaak en hazelnoten

Voor mij horen spruitjes net zo bij een kerstdiner als ballen in een kerstboom. En het allerlekkerst vind ik ze met pastinaak, hazelnoten en eventueel wat uitgebakken spekjes. 

Nodig:

 • pondje spruiten 
 • 1-2 pastinaken
 • teen knoflook, fijngehakt
 • boter,
 • zout, peper
 • hazelnoten
 • drupje citroensap

Hoe maak je het?

Rooster de walnoten in de oven (8-10 minuten op 175°C) en laat afkoelen.  Leg de hazelnoten in een dubbelgevouwen theedoek en wrijf de velletjes eraf. Laat ze heel, of hak ze fijn. 

Schil de pastinaak en snij in blokjes. Maak de spruiten schoon. Verhit een klontje boter in een koekenpan en doe de spruiten en de pastinaak erbij. Bak even aan op tamelijk hoog vuur, zet dan zachter en doe de knoflook erbij. Laat de groente met een deksel op de pan de groente rustig gaar worden. Maak af met zout en peper, nog een beetje extra boter, en een drupje citroensap. Bestrooi met de hazelnoten. 

Nog een paar fijne groentegerechten

En als je dan toch dreigt te gaan stressen, kijk dan vooral nog even naar de tips van Koken met Karin voor een stressvrij kerstdiner. 

Fijne dagen! 

PS Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk kerstcadeau: ik geef in 2017 weer drie keer de korte kookcursus Aandacht voor eten. Kan prima onder de boom! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.