The morning after – een dag voor comfortfood

Ik was gisteren bezig aan een stukje over al dan niet lokale suiker. En toen werd ik vanochtend ineens wakker in een andere wereld. Donald Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. OMG. Ik ben geschokt, angstig. Maar gek genoeg ergens ook… hoopvol is niet het woord. Meer het gevoel te leven op een moment van mogelijkheden. Alles ligt nu open. Ik ben zo toe aan radicale verandering, een nieuwe wereld, het dolgedraaid economisch systeem op de helling. Is dit die helling dan, anders dan gehoopt maar misschien toch een route naar verandering? Of is het het hellend vlak naar de Apocalyps? Ik weet het niet. Maar bang blijven is simpelweg geen optie. Opgeven ook niet. Stug blijven werken aan een betere wereld wel. Who needs politicians anyway? 

Wat ik wel nodig heb vandaag is troosteten. Voedsel dat me helpt gronden in het hier en nu. In wat echt is. Dat me helpt verbinden met mijn geliefden, met m’n hart, ziel en lichaam. Weg van de beeldschermen, de angst. Dus. Als ik de kinderen van school heb gehaald ga ik fijn koken straks. Comfortfood. 

foto via grootmoederstijd.nl

foto via grootmoederstijd.nl

Kippensoep met knollen

Kippensoep is altijd goed. Voor voor herstellende zieken, of op dagen van verdriet of rouw. En de zachte zoete volheid van wortel- en knolgroenten maakt er een ultiem troostsoepje van. Het internet staat al vol met soeprecepten, maar dit is zo ongeveer de mijne voor vandaag. 

De bouillon:

 • kippenvleugeltjes
 • wat knol- of groenselderij 
 • een wortel
 • een ui, of prei
 • teen knoflook, geplet
 • olijfolie
 • zout& peper, tijm, evt. venkelzaadjes en/of chiliflakes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de groente in stukken, en doe met de kippenvleugeltjes in een ovenschaal. Schep alles om met een beetje olijfolie, en bestrooi met tijm, misschien wat venkelzaadjes. Als je blij wordt van pittig: doe er wat chiliflakes bij. Bak in de oven tot de vleugeltjes en de groente goed gaar zijn en lekker zoet (pakweg een half uurtje). 

Doe alles in een soeppan met zoveel water dat de boel net onder staat. Laat trekken tot alle smaken in de bouillon zijn opgenomen (een half uurtje doet al een boel, een uur is prima, nog wat langer kan geen kwaad) en zeef de bouillon dan. Gooi de groenten weg. Als het vlees aan de botjes nog iets van smaak heeft (of als je het niet over je hart kunt verkrijgen om het weg te gooien) kun je dat nu uit de prut vissen en later weer toevoegen aan de soep.  

De soep:

 • prei
 • wat wortelgroente naar keuze: knolselderij, pastinaak, wortel, wortelpeterselie etc. Niet te veel. 

Snij de prei in ringetjes, en de wortelgroente in kleine blokjes. Verhit wat olie in een soeppan, doe de groente met wat zout erin en laat even stoven. Doe dan de bouillon er bij, en laat trekken tot de groente gaar is. Breng op smaak met zout en evt. peper. 

Ook lekker: fijngesneden knolvenkel erdoor (vooral wanneer je kookt voor iemand met een verse baby), peterselie (doe dan de steeltjes bij de bouillon), of een handvol maiskorrels. 

Spaghetti alla Carbonara met knolselderij

Een koolhydratenbommetje. Zacht, romig, troostrijk: pasta, ei, kaas, spekjes. En ook nog snel klaar. Mijn twist: ik voeg knolselderij toe aan de spekjes. Deze versie is met room – ik heb vandaag maling aan purisme. En de room maakt de carbonara zachter in je mond. Met alleen ei kan het wat stroef aanvoelen soms, de room neemt dat weg. 

spaghetti_carbonara

Foto via wikipedia, door Popo le Chien – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52325651

Wat gaat er in:

 • spaghetti. Ik doe ongeveer 300 gram voor 2 volwassenen en 2 kinderen. 
 • knolselderij, flinke handvol, in kleine blokjes
 • teen knoflook, fijngehakt
 • spekjes, ongeveer een onsje
 • 2 eieren
 • scheut slagroom 
 • handje geraspte oude of overjarige kaas (ik gebruik meestal een lokale koeie- of schapekaas, liever dan parmezaan of pecorino uit Italië).

Hoe maak je het:

 1. Doe de spekjes in een pan, en laat ze even bakken tot ze niet meer helemaal rauw zijn. Voeg dan de knolselderij en knoflook toe en zet de pit laag. 
 2. Kluts de eieren, meng de kaas er door.
 3. Voeg wanneer de knolselderij bijna gaar is de room toe, en laat die op een zacht vuurtje een tikje inkoken. 
 4. Kook de pasta beetgaar. 
 5. Haal de pan met het spekjes-knolselderij mengsel van het vuur en laat iets afkoelen (maar niet te veel). 
 6. Giet de pasta af, en schep zo snel mogelijk de warme pasta door de spekjes en selderij. Voeg het eier-kaas mengsel toe. Roeren, en niet meer verhitten, dan stolt het ei – de bedoeling is dat je een zachte saus krijgt, geen roerei. Bestrooi met royaal zwarte peper, en eet meteen op. Vooruit, met een groene salade voor de balans.

browniesTroostbrownies

Dat recept schreef ik vier jaar geleden al eens op. Misschien maak ik er wel vla bij. 

 

Meer troostrecepten

Antoinette van de fantastische site Italiaans koken met Antoinette plaatste vanochtend een heerlijk recept voor gnocchi uit de oven met mozarella en tomaten. Lasagne is ook fijn, of pompoensoep. Pompoen sowieso: risotto met pompoen bijvoorbeeld. Groentesoep zoals oma die maakte. Of misschien laat jij je troosten door stamppot, met de laatste andijvie of de eerste boerenkool van het jaar.

Nou ja. Ik zou graag afsluiten met iets fijns, iets troostrijks, iets hoopvols. Maar ik heb even niks. Ik ga zo mijn kinderen een knuffel geven, koken met een mooi muziekje erbij, op zoek naar de positiviteit. Omdat dat altijd beter is dan angst. 

Liefs,

Anouk 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.