Potluck: Eten met al je zintuigen

Mijn eerste kennismaking met mindfulness was een oefening met een rozijn. Ga zitten, was de opdracht. Neem de tijd. Kijk naar de rozijn. Neem hem waar: de kleur, de vorm, de kreukels, de glans. Voel: is hij glad of plakkerig, warm, koud, of neutraal. Stop hem in je mond, en voel ook daar: het taaie velletje, de zachtheid van het vruchtvlees. Proef de zoete fruitigheid, het zweempje zuur.

In de oefening ging het niet om de rozijn, maar om de aandacht. Ik vond het mooi: een respectvolle, verrijkende manier om naar m’n eten te kijken. En ik vind het nog mooier als het wèl om de rozijn gaat, of óók om de rozijn.  Verbinden met je voedsel, door echt te kijken, te voelen, te proeven. Met al je aandacht, al je zintuigen. Waarbij je je ook verbindt met de herkomst van het voedsel: de wetenschap dat die rozijn ooit een druif was die groeide aan de struik in mijn tuin geeft de verbinding letterlijk wortels.

druiven

Ik vind het heel fijn dat ik in samenwerking met Hans van der Vlis van Commovendo in Deventer dit onderwerp mag uitdiepen via een terugkerende gezamenlijke potluck-maaltijd, waarbij iedereen welkom is om te komen mee-koken en/of mee-eten.

Potluck

Een potluck houdt in dat alle deelnemers een klein gerechtje meebrengen waarvan iedereen kan proeven. Je mag het zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt, als het maar jouw idee bij het thema “Eten met al je zintuigen” weerspiegelt. Leg de lat niet te hoog (mag wel natuurlijk!) – het gaat ook vooral over het plezier van het experimenteren met een gelijkgestemd gezelschap. Vind je iets koken ingewikkeld, maar ben je wel nieuwsgierig? Dan mag je ook gewoon komen mee-eten! 

Koken buiten de gebaande paadjes

Maar wat kook je dan? Wat is dat, eten met al je zintuigen? Culinair spelen, niet meer of minder. Met hoe je gerecht eruit ziet, hoe het aanvoelt, klinkt wanneer je het maakt of opeet – en natuurlijk hoe het ruikt of smaakt. Denk aan contrasten intexturen en mondgevoel, of kou vs. warmte. Smaakvariaties: zachte en milde smaken, of juist het heftige, het scherpe, het bittere. De schoonheid van eetbare bloemen, en de verrukkelijke afstotendheid van een gerijpte kaas die ruikt naar stinksokken.  Het mag maf, gek, raar, uit onze culinaire comfortzone! Koken buiten de gebaande paadjes, proeven voorbij lekker. Eten met al je zintuigen. Wie durft?

IMG_5020

 

 

Praktisch

Hoe werkt het:

Je kookt geen volledige maaltijd, maar een klein gerechtje waarvan iedereen kan proeven. Je mag het zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Leg de lat niet te hoog (mag wel natuurlijk!) – het gaat ook vooral over het plezier van het experimenteren voor een gelijkgestemd gezelschap.

Ik zorg sowieso voor een (plantaardige) salade en/of soep, brood, en kom natuurlijk zelf met een themagerechtje.

Aanmelden:

Je geeft je op door uiterlijk 3 dagen van te voren je naam, telefoonnummer en mailadres te sturen aan Hans van der Vlis via 06-12 91 71 71 of info@commovendo.nl of bij mij, via 06-130 600 68 of anouk@alleszelfmaken.nl. 

Laat even weten of je een gerechtje meebrengt, of dat je alleen wilt mee-eten.

Wanneer de inschrijving gesloten is krijg je een mail van me met het aantal deelnemers, en of er mensen zijn met bepaalde dieetvoorkeuren.

Kaders:

Echt eten is het uitgangspunt: liefst lokaal en biologisch, en het is fijn als je kunt vertellen waar en door wie je ingrediënten geproduceerd zijn. Liever geen pakjes en zakjes, grote hoeveelheden suiker of vlees uit de bio-industrie.

Diëten?

Vermeld bij aanmelding het ook even als je vegetarisch eet of andere dieetvoorkeuren hebt. De andere deelnemers worden daarvan op de hoogte gesteld, maar iedereen is vrij om te bepalen wat hij/zij daar mee doet.

Eerstvolgende data:

Zie de agenda

 

Kosten:

Voor deze maaltijd betaal je vooraf 5 euro per persoon als je iets meeneemt en 15 euro als je alleen wilt komen eten. Achteraf bepaal je via Waarde Bepaling Achteraf of je meer wilt bijdragen. Zie ook http://www.commovendo.nl/waarde-bepaling-achteraf/. Je kunt het bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL 12 TRIO 0254 8298 80, ten name van Commovendo Deventer. Graag onder vermelding van ‘Eten met Anouk’ en de datum.

Locatie:

Commovendo, Bergschild 14, 7411 EM Deventer. Zie www.commovendo.nl/

Er is een keuken aanwezig waar je indien nodig je gerechtje kunt afmaken of opwarmen. Het is (gezien de beperkte tijd) niet heel handig als je je gerecht ter plekke nog helemaal moet gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *