Voedingscentrum vergeet de essentie: kook lekker zelf

Update 24/3: ik kreeg een heldere reactie van het Voedingscentrum (zie onder): pakjes & zakjes en kant-en-klaar vallen niet in de schijf, zijn met andere woorden geen gezond voedsel. Dit is een ommezwaai van jewelste, een duidelijke lijn waar mensen echt wat mee kunnen. Weg van de vage vinkjes, een heldere keuze voor echt koken. Complimenten voor het Voedingscentrum. 
—–
 
Ik doe niet aan gedetailleerde meningen over voeding en gezondheid, want daar heb ik niet voor doorgeleerd en er wordt al genoeg gebazeld tegenwoordig. Ik laat het bij het advies van Michael Pollan: “Eat food. Not too much. Mostly plants.” Eet eten. Eet geen dingen die op eten lijken maar het niet zijn. Eet niet te veel, en vooral plantaardig. Kook zelf. Prima advies, hartstikke bruikbaar. 
 
Maar ja. Gisteren kwam de nieuwe Schijf van vijf van het Voedingscentrum uit. Inmiddels heeft zo goed als heel eetschrijvend Nederland er al iets over geroepen. Meer groente (goed!). Minder vlees (goed!). Geen bewerkt vlees (goed!). Geen volle melk (huh? De Gezondsheidsraad zei toch iets anders daarover?), geen roomboter, wel margarine (ehm… tsja. Dat ga ik niet doen. Sorry. Ik vind margarine geen eten. En vies.)
Schijf-van-Vijf-klein
 
Maar wat ik nou zo gek vond: er staat dus in die hele schijf niks over “gewoon” fabrieksvoedsel. We lezen wel over mayonaise & ketchup, bitterballen, koekjes en gebaksmomenten, pizza en hamburgers. Die zijn sterk bewerkt, bevatten te veel zout, suiker en/of vet, dus liever niet te vaak. Prima. En groente uit pot, feta en spinazie a la bloeb mogen om dezelfde reden ook al niet. Nou ja, ok. Het zal. 
 
Maar ik lees niks, geen woord, over ander fabriekseten dat veel mensen regelmatig eten. Producten die ze ervaren als voedsel, niet als snacks. Wat zou het Voedingscentrum vinden van de kant-en-klaar-maaltijden met belachelijke hoeveelheden zout en suiker? Pakjes&zakjes die vooral bestaan uit zout, vet & “natuurlijk aroma” ? Soep uit een zak, saus uit een pot? Via de nieuwe schijf van vijf kom je er niet achter… Is dat omdat ze het ok vinden? Of omdat mensen nou eenmaal zo eten, en het Voedingscentrum denkt dat daar niet op bij te sturen valt?
 
En het moeilijke is: als consument weet je vaak ook niet hoeveel zout ergens in zit. Soms staat het op de verpakking, maar vaak ook niet. Als ik eens zoiets eet vind ik het ontzettend zout (en tegelijk zoet, bleh). Maf hoor. Een heel instituut, met wetenschappers en communicatiespecialisten en bossen deskundigen, en het meest voor de hand liggende advies vergeten ze. Als je gezond wilt eten, en je zout- en suikerconsumptie in het oog wilt houden, laat het dan niet over aan de industrie maar kook lekker zelf. 
 
En overigens, ik mag er dan niet voor doorgeleerd hebben, ik léés natuurlijk wel eens iets over voeding en gezondheid. En het stuk wat mij vanochtend het meest beviel was van De Groene Vrouw. Niet voor het eerst. Tip. 

4 thoughts on “Voedingscentrum vergeet de essentie: kook lekker zelf

 1. Louise

  Wat leuk dat je een blog hebt geschreven, hoe meer mensen horen over de nieuwe schijf van vijf hoe beter! We zijn het helemaal eens met de opmerking over fabrieksvoedsel. Ondanks dat sommige bewerkingen nodig zijn voor onze veiligheid en om voedselverspilling tegen te gaan, adviseren wij om zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten (onbewerkte groente, fruit, vlees, granen). We geven handvaten voor diegene die stappen willen zetten naar een beter eetpatroon. Je maakt natuurlijk zelf je keuzes en over smaak (met betrekking tot je opmerking over margarine) valt niet te twisten. Op onze site staan veel tools en inspiratie voor iedereen die het maar wilt lezen. Heb je onze dagmenu’s en recepten al gezien? Vul je leeftijd en geslacht in en je krijgt heerlijke voorbeeld menu’s: http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx
  Allemaal tips om lekker zelf te maken zonder dat er inderdaad pakjes en zakjes gebruikt worden die inderdaad vaak veel te zout en vet zijn. Soep uit een zak of blik bijvoorbeeld staat duidelijk buiten de schijf. In de richtlijnen schijf van vijf staat hierover dat dit soort producten te veel calorieën of ongunstige nutriënten leveren om dagelijks te eten.

  Mochten er nog onduidelijkheden zijn, dan horen we het graag!

  Louise, namens het Voedingscentrum

  1. Anouk Bericht auteur

   Dankjewel voor je heldere reactie Louise, ik vind dit een spectaculaire verbetering die heel veel meer publiciteit verdient. Dit is informatie waar mensen echt wat aan hebben. Complimenten voor de ommezwaai!

   1. Marie Anne Geurtsen-Merk

    Ik had al gereageerd op FB,…mooi we zijn er uit, we zijn het eens! 😉 De schijf is goed bevonden door ons…nu rest van de wereld nog als ze Lekkerder en gezonder willen eten. Voor velen zal Lekkerder belangrijker zijn en daarom ongeloofwaardig klinken, …. tot dat men erachter komt en probeert er aan te wennen…het is niet zo makkelijk voor velen, een ommezwaai die wel aan te leren is, als ze de uitdaging aan durven gaan! 😉

    leuk je blogs, ik blijf je volgen! kleurrijke groet Marie Anne

Reacties zijn gesloten.