Saag als concept – Indiase stoof van bladgroente

Wat is koken met concepten? Klik hier! 

Saag is een gerecht uit India, specifiek uit de Punjab, een provincie in het noorden. Het is in basis een gekruide puree van bladgroenten en uien die gebonden wordt met zetmeel. Spinazie kan er in, of broccoli, en traditioneel wordt het gemaakt van mosterdblad, een andere bladgroente uit de koolfamilie. Dat heb ik nog nergens te koop te zien, maar het is heel makkelijk te verbouwen in de moestuin en juist erg geschikt voor de periode buiten de zomermaanden. Klik hier voor moestuininfo.

Wikipedia geeft ook nog verschillende andere spannende saag-varianten: met pompoenblad, amaranth, klimmende spinazie (Basella Alba), fenegriekblad en verschillende eetbare waterplanten. Dat brengt mij dan tot de conclusie dat je saag ook prima zou moeten kunnen maken van wilde inheemse planten als brandneteltoppen, melganzevoet of look-zonder-look, of gewoon snijbiet of andijvie uit de moestuin. Ik maakte het eerder al eens met boerenkool

saag aloo van boerenkool en knoldelderij

Saag kun je eten met paneer (of panir), verse Indiase kaas. Dan heet het meestal saag paneer, of palak paneer. Panir kun je kopen, of zelf maken. Met gestoofd vlees, lamsvlees vaak, onder de naam saag ghost (bekend van de afhaal). Met aardappel: saag aloo. En die aardappel kun je weer vervangen door andere knolgroente, zie nogmaals het recept voor saag met boerenkool. Wij aten ‘m deze week met dahl, linzenpasta. Dat is ook fijn. 

Hieronder zie je saag van raapsteeltjes, maar met een niet-traditionele twist. Als je saag opzoekt zie je vooral foto’s van gladde groene puree. Die wordt gemaakt door eerst het blad helemaal gaar te koken in weinig water, en die moes vervolgens toe te voegen aan het ui en specerijen-mengsel. Ik ben niet dol op puree, en laat dus de tussenstap weg. Ik doe de rauwe grofgesneden blaadjes direct bij de bij de ui, laat het geheel zachtjes stoven. Kijk, dit is ‘m. Niet bijzonder fotogeniek (kuch), wel lekker. sarson ka saag van raapstelen

Wat gaat er in? 

  • groene blaadjes, flink veel. Minimaal 350 gram per persoon voor een enkele maaltijd. Wassen, en snijden.
  • iets van vet. Boter of olie naar keuze. 
  • ui, in ringen  
  • knoflook, fijngehakt
  • gember (vers of poeder)
  • iets van hitte: chili, vers, gedroogd of als poeder. Of sambal, harissa, of currypaste. 
  • specerijen, in ieder geval één of meer van de onderstaande:
    • garam masala
    • gemalen komijn- en korianderzaad
    • kurkuma
  • iets van bloem, of meel, om te binden
  • zout

Hoe maak je het?

  1. Fruit de ui (in vetstof naar keuze) op een laag vuurtje in een zware pan (gietijzer rocks!) 
  2. Voeg de specerijen, de  knoflook en de gember toe. 
  3. Als de ui zacht en gaar is, voeg dan de groene blaadjes toe. Laat stoven tot ze zo ongeveer naar je zin zijn. Een half uur, drie kwartier, een uur – mag allemaal.
  4. Proef, breng op smaak met zout, peper en evt. extra specerijen. Bindt het vrijgekomen vocht met een schepje bloem tot een saus. Ik heb ook weleens per ongeluk meel gebruikt in plaats van bloem, en dat gaat ook. Laat nog even stoven tot een eventuele rauwe-bloemsmaak weg is. 

Eet smakelijk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *