Voedsel anders en moestuinkriebels

Uit de nieuwsbrief: 

Ik heb toch zo’n leuk weekend voor de boeg! Ik ga namelijk naar Voedsel Anders, een conferentie in Wageningen over het duurzamer en eerlijker maken van het voedselsysteem. Ben jij er ook? Leg even contact via Facebook of Twitter, wie weet zitten we in dezelfde workshop of zien we elkaar bij de borrel. 

Hieronder heb ik nog een stukje voor je over moestuinkriebels, maar eerst wil ik je nog vertellen dat je de komende weken mee kunt doen aan de workshop Dagelijks Vers Koken. Twee woensdagavonden, 17 en 24 februari, over beter eten met minder stress. Als je twijfelde: dit is de laatste keer in de huidige opzet. Dus doe mee! Klik hier voor meer info en om je aan te melden.

Groetjes,
Anouk 

1596995_250290415144454_930614606_o1

 
Bijna lente: tijd voor moestuinkriebels!

De dagen worden langer, her en der zijn er weer crocussen en narcisjes: het is tijd om tuinplannen te maken! Tegelijk met de conferentie is in Wageningen ook de zadenruilbeurs Reclaim the seeds, die ook toegankelijk is als je niet naar de conferentie gaat. En het is ook niet de enige gelegheid, in deze tijd van het jaar worden overal zadenruilbijeenkomsten gehouden. Ik ga zeker even kijken, ik ben al weer helemaal in de stemming voor (moes)tuinplannen en voorzaaien op de vensterbank.

kaart tuinIk heb een bescheiden moestuintje van zo’n 20m2 waar ik in de permacultuuropleiding een ontwerp voor heb gemaakt, en die ik (ongeveer, kuch) zo heb aangelegd. Er mislukt vanalles, dat hoort er bij. Ik heb heel veel schaduw en niet bijzonder groene vingers (hoewel het merkbaar beter gaat dan eerdere jaren, met dank aan docenten Fransjan de Waard en Vera Greutink – en een heleboel mulch).

Het is zo leuk om tijdens het koken met m’n vergietje door de tuin te lopen en ingrediënten te plukken voor de salade. Groene blaadjes in tig soorten, eetbare bloemen, verse kruiden – geweldig toch. En ik heb boontjes, tomaten, bietjes, courgettes – er lukt altijd wel iets 😉

IMG_5020

De overeenkomst tussen broccoli en kipfilet

Wat is er nou zo leuk aan moestuinieren? Ik heb zelf nooit zo goed begrepen waarom je een boel moeite zou doen om planten te laten groeien waar je alleen maar naar kunt kijken. Al in mijn allereerste minituintje plantte ik vooral keukenkruiden. 

Het is vooral gewoon leuk en ontspannend: lekker buiten vieze handen maken. Maar het herinnert me er ook aan dat groente van een plant komt. Een broccoli in plastic, een zak voorgesneden boerenkool: groente in de winkel lijkt net zo veel op de hele plant als kipfilet-in-een-bakje lijkt op een kip.

Als je moestuiniert, al is het maar met wat sla in een pot en boontjes langs het hek, dan ervaar je hoe verbonden we zijn met onze omgeving. Echt goed eten groeit in een levende bodem, in de aarde. Eten uit de tuin maakt dat die tuin letterlijk een deel van jou wordt: je bent wat je eet. En je bent ook dat wat je eet eet. En je bent ook dat wat je eet eet eet.

Als dat laatste nou Chinees voor je is zal ik een hint geven: het gaat over de rol van het bodemleven, bacteriën, schimmels en meer van dat spul. Kijk en luister maar naar dit heerlijke liedje van de Australische Formidable Vegetable Sound System: 

Tuin- en andere tips!

Iedereen die wil leren over de bodem kan ik de cursus humisme van Marc Siepman van harte aanbevelen. Kijk hier om te zien of er één in je buurt is. 

Wil je meer weten over permacultuur, dan zou je een abonnement kunnen nemen op het Nederlandstalige permacultuurmagazine. Voor het lentenummer mocht ik een verhaal schrijven over hoe ik afgelopen zomer leerde wildplukken in mijn eigen stad. Zo cool, in een echt tijdschrift!  

Wie geen geen ruimte, tijd of zin heeft voor een heuse moestuin, maar het wel leuk vindt om zo af en toe wat eetbaars te plukken, kan zich laten inspireren door de eetbare siertuin of bostuin. Best of both worlds: mooi en lekker!  

Ook leuk, en in bijna iedere tuin wel in te passen, is de vierkantemetermoestuin. Opties genoeg dus 😉

Wil jij voortaan ook de nieuwsbrief ontvangen? Hiernaast in de zijbalk (of hieronder, als je dit leest op mobiel) staat een formuliertje waar je je mee kunt aanmelden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.