Supermarktlogica: zoete aardappel is een seizoensgroente

Lezen jullie de Allerhande wel eens? Dat blaadje van de Albert Heijn, met recepten, reclame en andere leuke stukjes? Vast wel, ze gaan bij stapels de winkels uit. Want gratis hé, daar houden we in Nederland van. Maar wat krijg je dan gratis en voor niks? Desinformatie en onzin mensen, echt.

Ik maakte me eerder al boos over een kant-en-klaar-maaltijd met zo’n 30 knutselingrediënten die werd aangeprezen als “echt eten”, en de laatste Allerhande had ook weer zo’n actie: een blije pagina over seizoensgroenten,”vers van het land”. 

IMG_7619

Seizoensgroenten in frisse kleuren, boordevol vitamines: groene kool, rode bieten, zoete aardappel. Eh, pardon? Zoete aardappel? Is die nu in het seizoen? Hier niet hoor. Sterker: die doet het hier überhaupt niet: zoete aardappels komen jaar rond uit de VS. Dus ik maakte me vrolijk op Twitter, Anita speelde de vraag door naar Albert Heijn en warempel: er kwam antwoord. En wat voor antwoord. 

2016-02-02 16_32_12-Twitter _ Meldingen

Laat me die laatste tweet even herhalen:

Seizoensgroente is een algemeen gebruikte term en vers van het land staat niet perse voor ‘uit NL’ 😉

Consumentenvoorlichting anno 2016. Een ‘algemeen gebruikte term’? Excuseer mijn taalgebruik, maar WTF is een ‘algemeen gebruikte term’? Hele marketingcampagnes over vers van het land, over eten uit de buurt, grote borden in de winkel met foto’s van akkers en blije boeren, en dan kom je met zoete aardappel als seizoensgroente? Weet je wat dat is? Dat is geen holle frase meer, dat is leugenachtige marketingfluff. Regelrechte bedriegerij. En ik word daar boos van. 

Na 2 generaties supermarkteten weten we niks meer

Nou kun je natuurlijk zeggen: wie is er nou zo stom om reclame te geloven? Probleem is alleen dat mensen wél zo stom zijn – of stom: onwetend is een beter woord. Na twee generaties supermarkteten hebben veel mensen geen idee meer hoe groente groeit. Dat tomaten, komkommers, courgette en aubergine zomergroenten zijn. Dat bloemkool, broccoli, worteltjes en boontjes een seizoen hebben. Ons is jarenlang wijsgemaakt “dat we toch zoveel keus hebben tegenwoordig”  – want vroeger kenden ze geen broccoli en paprika (hihi haha, wat zorgt ome Albert toch goed voor ons). Maar in feite eten we stukken minder gevarieerd dan mensen ooit eerder in de geschreven en ongeschreven geschiedenis, enkele episodes met mislukte aardappeloogsten en hongersnoden daargelaten. 

Vroeger, voor de “modernisering” van de landbouw, verzamelden boeren en moestuiniers hun eigen zaden, en had iedere streek zijn eigen genetische variaties van groenten. Iedereen wist hoe boerenkool groeide (hint: niet kleingesneden in een zakje) en wanneer de worteltjes het lekkerst waren. Daarnaast werd als vanzelfsprekend gebruik gemaakt van wat de natuur bood: mijn kookboekjes van voor de Tweede Wereldoorlog geven recepten met Oost-Indische kers, paardenbloemblad, bessen, paddenstoelen en kastanjes, en allerlei soorten zoetwatervis. En die vis kwam echt niet van de viswinkel 😉 

paddestoelen wannee groente wannee fruit wannee

Wat zijn seizoensgroenten dan wel? 

Maar goed, als je met het seizoen mee wilt eten moet je dus niet op de Appie afgaan. Neem liever eens een kijkje bij je lokale tuinder of zelfoogsttuin, en kijk wat die heeft. En als je graag een lijstje wilt dan kan ik je deze van Velt aanraden – Velt is een Belgische vereniging voor ecologisch leven, tegenwoordig ook met Nederlandse afdelingen. Ik ben sinds kort ook lid, en al heel lang fan. Oh enne, die seizoensgroentenkalender is dus prima bruikbaar voor Nederland, alleen moet je even weten dat warmoes in Nederland snijbiet heet. 

Wildplukken kun je niet leren uit een boekje, maar boeken helpen wel. Mijn huidige favoriet is Lekker landschap van Michiel Bussink. Die bevat niet alleen plaatjes en botanische info, maar vooral historische en culturele achtergrond over een hele reeks aan eetbare wilde planten. En recepten ook nog! Een wildplukboek om mee op de bank te kruipen. 

Maak jij je ook wel eens boos over supermarkt-reclame? 

2 thoughts on “Supermarktlogica: zoete aardappel is een seizoensgroente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.