Spruiten met pit: 9 ideeën en een recept

Spruitjes. Je houdt van ze of je haat ze. Dat is het idee, toch? Maar die reputatie is wat achterhaald: vroeger waren spruitjes bitter, tegenwoordig kun je daar alleen als je heel goed je best doet in de verte nog wat van terugvinden. Dat kun je een voor- of nadeel vinden, zelf sta ik met beide voeten stevig in het bitter-is-lekker-kamp. Als er onder de lezers moestuiniers zijn die me een ouderwets smaakvol ras kunnen aanraden dan hoor ik het graag. 

spruitjes2

Maar hoe dan ook, die spruiten van tegenwoordig kunnen wel een beetje pit gebruiken. En je kunt er gekke dingen mee: fijngesneden door de wintersalade, in stukjes in de soep, of ze roerbakken met knoflook,  rode peper en citroen. Vroeger thuis aten we ze met kaas: even koken (meer stomen eigenlijk, in een heel klein laagje water), en als ze beetgaar zijn omscheppen met geraspte lekkere kaas en wat boter of olijfolie om de kaas aan de spruiten te laten plakken.  

Over kaas gesproken: je kunt spruitjes ook in een quesadilla stoppen (ik heb een quesadilla-fase geloof ik…), ze toevoegen aan een quiche, of er stamppot mee maken (met komijnekaas, yum!). En voor de vleeseters: een wat-ligt-er-nog-in-de-groentela-combi van gebakken spruitjes pastinaakblokjes, ui, een paar spekjes en champignons bleek onverwacht lekker, en combineert fantastisch met kippenlevertjes.

Laatst vond ik dit recept voor spruitjes met ahornsiroop (met een hele rits andere ingrediënten), geschreven door dezelfde dame als de spruitjesquesadilla. Het hele recept is waanzinnig uitgebreid, eigenlijk bedoeld om over meerdere dagen te maken en de kliekjes te combineren tot een zogenaamde “buddhabowl“: een kom met allerlei verschillende groenten, aangevuld met wat granen en peulvruchten. Het heeft een hoog kijk-mij-eens-gezond-doen-gehalte, maar is desondanks echt wel heel erg lekker.

Behalve dan die spruitjes met ahornsiroop, helaas. Ik had het recept in een verhollandste versie met jullie willen delen, maar ik werd er niet gelukkig van. Amerikanen houden van zoet in hun eten, dus ik was al heel voorzichtig met de ahornsiroop, maar eigenlijk is het gewoon niks.

Dus daarom een gerecht dat hier regelmatig op tafel komt: in de oven gebakken spruitjes. Zonder extra zoetigheid, behalve dan die van de knoflook. Wel met andere groentes erdoor, dat kan ik gewoon niet laten. 

spruitjes met pecannoten-1000

Ovenroasted spruitjes, zo en in de buddhabowl

Wat gaat er in?

  • spruitjes, al dan niet aangevuld met andere wintergroente naar keuze. Ik had knolselderij en winterwortel die op mochten, en wat rode ui. Pastinaak, koolraap, de laatste pompoen, een ui in grote stukken, prei, aardperen – het mag er allemaal in. 
  • knoflook, naar smaak. Ik gebruik ongeveer 3 tenen voor twee volwassenen en 2 stuks spruitjesweigerend grut. 
  • olie 
  • zout en peper
  • evt. wat lekkere azijn (balsamico, of iets anders)

Bereidingswijze?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Maak de groente schoon. Grote spruiten kunnen door de helft, prei in grove stukken, wortels & knollen in frietjes, plakjes of blokjes. Vuistregel: hoe harder een groente is, hoe kleiner de stukjes. 
  3. Plet de knoflook met de zijkant van een mes, en hak fijn. Sta jij ook altijd te klooien om dat schilletje er af te krijgen? Kijk dan even naar dit filmpje, daar heb je de rest van je leven lol van. 
  4. Doe de groenten in een ovenschaal, en schep om met olie, knoflook, zout en peper. Kies de grootste ovenschaal die in je oven past. Idealiter wil je geen groenten stapelen, maar in mijn oventje ontkom ik daar niet aan, en dit is zo’n gerecht waar je rustig extra van kunt maken. De rest gaat immers in de buddhabowl.
    Als je nou zo’n koekenpan-zonder-steel hebt die én op het fornuis kan én in de oven, dan zou je de groente eerst nog even kunnen aanzetten in de pan. Mark Bittman doet het ook, en ik heb het voor dit recept speciaal nog even uitgetest (zonder zo’n fancy pan helaas, maar gewoon door de boel over te scheppen van koekenpan in ovenschaal), maar eerlijk: volgens mij voegt het niet veel toe. Voortaan gaan de spruitjes gewoon weer rechtstreeks in de ovenschaal. spruitjes ovenschaal-1000
  5. Laat de groente 10-20 minuten garen in de oven, tot de alles zacht en gaar is, liefst met lekkere bruine randjes. Schep af en toe om, en controleer of het niet te hard gaat.
  6. Breng op smaak met zout en peper, en wat goede azijn. 

Als ik mijn Hollandse-pot-minnende echtgenoot blij wil maken combineer ik dit met aardappels en een gehaktbal (en misschien nog een slaatje). Ook  lekker: met een graan (bulghur, gierst, boekweit) en wat noten, en ik denk dat de zwartebonenburger van de Groene Meisjes er ook goed bij smaakt (maar zonder de salsa en het broodje). 

Hazelnoten zijn trouwens heerlijk bij spruitjes, maar alleen leuk als je een hazelaar in de buurt hebt: ze zijn de laatste jaren peperduur. Dat komt door mislukte oogsten als gevolg van onvoorspelbaar weer in Turkije, waar de meeste hazelnoten op de Nederlandse markt vandaan komen. De effecten van klimaatverandering op je bord.

En die buddhabowl?

Neem een kliekje van de ovengebakken groenten. En een kliekje granen, gekookte bonen, of beide. Misschien nog wat andere groenten – ik had ook nog wat gekookte broccoli liggen. Schep door elkaar in een kom, proef, en breng op smaak met olie en/of azijn. Ik had nog wat ingemaakte citroenen staan, dat en een handje pecannoten maakte m’n lunch compleet. Ook lekker in een buddhabowl: een schep humus, auberginedip, of wat tahinsaus. En die tahinsaus, trouwens… die is dan ook weer lekker bij simpele gestoomde spruitjes. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *