20.000 lezers, dieren en boodschappen

Ik schreef vorige week een stukje. Een stukje over vlees eten, of niet. Over zuivel, fatsoen, argumenten en klimaat. Nou ja, hier staat het, lees maar. Het raakte een snaar: het is ondertussen zo’n 20.000 keer gelezen, en meer dan 3.000 keer gedeeld op Facebook. Dat was even schrikken: normaal komen er hier zo’n vijftig bezoekers per dag, waarvan het merendeel op zoek is naar een recept voor pasta met witte saus. Welkom aan alle nieuwe lezers dus, leuk dat jullie er zijn.

Ik kreeg een boel vragen naar aanleiding van dat stukje, en de meeste zijn terug te brengen tot twee kernpunten:

 • Vind je het doden van dieren, levende en voelende wezens tenslotte, moreel verdedigbaar?
 • Hoe doe je dat praktisch, kritisch eten? Waar koop je bijvoorbeeld vlees & zuivel van koeien die gras en kruiden eten?

Twee heel verschillende vragen. Over de eerste ga ik kort zijn: ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Rationeel kan ik het eigenlijk niet sluitend beargumenteren, maar moreel besef is voor een flink deel een gevoelskwestie, en mijn innerlijk alarm gaat niet af bij het eten van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad. Michael Pollan schreef daar al in 2002 een prachtig verhaal over in de New York Times, waar ik me helemaal in herken. Ik snap dat het voor jou anders kan werken, en dat is prima. Iedereen moet hier z’n eigen keuzes in maken, en ik vind dat persoonlijke keuzes eigenlijk niet ter discussie moeten staan. Laten we elkaar daarin respecteren. 

Een ander issue is hoe de toekomst er uit moet zien. Wat voor landbouw willen we, wat voor voedselsysteem? En wie neemt de beslissingen daar in? Daar wordt op dit moment op allerlei plekken over gepraat. Dat moet ook: laten we vooral zorgen dat wij als burgers en boeren daar een stem in hebben. Laten we het niet overlaten aan de industrie, de politiek en de banken. En daar wordt het echte probleem van een onwrikbaar moreel standpunt zichtbaar, want daarmee plaats je jezelf buiten de discussie. Ik vind dat jammer: ik denk dat mensen die dierenwelzijn een warm hart toedragen mee zouden moeten willen praten. 

Boodschappen enzo

En dan de praktische vraag: hoe doe je dat, kritisch en bewust eten? Waar doe je je boodschappen? Om te beginnen: meestal niet in de gewone supermarkt. Tenzij je in je omgeving zo’n zeldzaam zelfstandig buurtsupertje hebt dat korte lijntjes heeft naar boeren in de buurt. In biologische winkels wil je ook nog wel eens wat lokaal product vinden: de Ekoplaza hier verkoopt groenten van een tuinder waar ik graag koop, en zuivel van een bd-melkveehouder twee dorpen verderop. 

En verder moet je op pad, je omgeving ontdekken: op zoek naar boerderijwinkels en andere adresjes. Gerrit Jan Groothedde schreef daar een zeer herkenbaar én grappig boek over: Weg van de supermarkt

boodschappen

Groente voor een week afgeleverd aan de voordeur: andijvie, pompoen, snijbiet, citroenen, appels, aardappels, uien, groenselderij, courgette, wortels, komkommer, tomaten, bataat, boontjes en aubergine. Foto uit september.

Het groentepakket bestaat natuurlijk al jaren, als betaalbare en oerversie van al die veel te dure hippe voorgekookte kratten (pun intended 😉 ) Gelukkig zijn er ook steeds meer (vooral biologische) boerderijen met winkels en bestellijsten. Er zijn zelfs boerderijen en bezorgdiensten waar je via internet kunt bestellen en die je boodschappen aan huis bezorgen. Er zijn boerenmarkten, streekmarkten en markthallen.

Eten is in tegenwoordig, dus worden er om de haverklap leuke lokale evenementen georganiseerd waar je je leveranciers kunt leren kennen: tuinders, melk- en vleesveehouders, kaasmakers, molenaars, imkers, ambachtelijke bakkers… enzovoorts. Maar je moet op uit. Er zijn verschillende websites die adresjes verzamelen, maar zoals iemand van de week tegen me zei: de meeste boeren zijn beter in boeren dan in marketing. Gevolg is dat ze niet altijd even makkelijk te vinden zijn. Google is als altijd je vriendje, maar kijk vooral verder. Als je je geld uitgeeft bij lokale boeren blijft je geld in je eigen streek, en bepaal je mee wat voor landbouw er in jouw omgeving wordt bedreven. Ingewikkelder dan iedere paar dagen naar de supermarkt. Zeker. Maar ook leuker. 

 

Omgeving Deventer

Vooruit, nog een paar tips uit mijn eigen regio. 

 • De Oosterwaarde, Deventer. Biologisch-dynamisch werkende boerderij met groenten en bloemen. Boerderijwinkel, abonnement. 
 • Zelfoogsttuin De nieuwe akker bij Schalkhaar. Leden kunnen zelf wekelijks onbespoten groente oogsten
 • Biologische tuinderij de Haverkamp, Deventer. Boerderijwinkel, met bestellijst. 
 • Klein Swormink. Vlees en melk van Jerseykoeien die in een natuurgebied grazen.
 • Gouden Pompoen. Bezorgdienst van biologische boerderijproducten. Ik ben fan 😉 
 • Biologisch made easy bij Raalte. Boerderij met een compleet biologische supermarktje tussen de weilanden bij Raalte. Met koeien, buffels, een tuinderij, en binnenkort ook eigen kippen. Hieronder zie je boer Rob Kleinlangevelsloo vertellen over zijn buffels: 

Overigens: de “Lekker van het land” lunchworkshops beginnen weer. Doe je dinsdag mee? 

logo-kleiner

4 thoughts on “20.000 lezers, dieren en boodschappen

 1. Ditte

  Hee Anouk,
  Wat een handig lijstje! Ik zou willen dat ik ook in de buurt van Deventer woonde… Heb je ook zo’n lijstje in de buurt van Amsterdam (noord)?

  1. Susan

   Hi Ditte,
   Als je op zoek bent naar een goed adres voor rundvlees, dan kan ik De Vrije Koe (www.devrijekoe.nl) aanraden! De koeien van De Vrije Koe grazen in grote weilanden of natuurgebieden (met kruiden en bloemen). De boeren houden voornamelijk sterke, oer-Hollandse runderrassen; koeien die zelden of nooit een dierenarts zien en daarnaast geen preventief antibiotica toegediend krijgen. Je hebt echt het gevoel dat je een goed, gezond stuk vlees eet en bovendien is het super smaakvol! Via de webshop (http://www.devrijekoe.nl/webshop) kun je een pakket bestellen, die je in Haarlem af kunt halen. De oprichtster is heel tof, als je haar een berichtje stuurt (info@devrijekoe.nl) stuurt ze het pakket eventueel ook naar Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.