Bami met… boerenkool?

Noedels met groente is één mijn van mijn favoriete snel-klaar-altijd-lekker combi’s. Bami, zeg maar – maar dan met veel meer groenten en veel minder bami. Ideaal voor drukke dagen, en bijna alles kan er in. Boerenkool bijvoorbeeld – en alle andere soorten groene blaadjes. Reepjes koolrabi of andere kolen. Tomaten. Aubergine. Radijs. Boontjes. Echt, ik heb nog geen enkele groente gevonden die niet lekker is met noedels. 

noedels met boerenkool

Ik was van plan om de versie hier op de foto afgelopen dinsdag te maken op de wekelijkse Lekker van ’t land lunchworkshop op de Ulebelt – maar toen ging de krukassensor van onze auto raar doen en had ik geen vervoer voor mijzelf & de potten en pannen. Wat zou het zijn, een krukassensor? Mooi scrabblewoord is het in ieder geval. 

Anyhoe, om niet bij de pakken neer te gaan zitten maakte ik een filmpje, live via Periscope vanuit mijn eigen keuken. Mijn eerste kookworkshop online! Het was leuk om te doen, maar de opname is zo beroerd dat ‘ie niet bewaard hoeft voor het nageslacht. Maar ik ga het zeker nog een keer doen! Als je live wil meekijken, volg me dan op Twitter, dan zie je vanzelf een linkje langskomen. 

Maar, dus: noedels. Ik schreef eerder al een stukje over hoe ik al aanrommelend noedelgerechtjes maak. Vandaag een iets specifieker recept. Met boerenkool, want dat is in het seizoen, lekker, en zo gezond dat het tegenwoordig een superfood mag heten. 

Wat gaat er in?

 • olie voor in de wok
 • knoflook, geplet en fijngehakt
 • stukje gember, geraspt
 • chiliflakes of verse rode peper
 • boerenkool, per persoon ongeveer 2 ons schoongemaakt gewicht
 • handje champignons per persoon, in stukjes of helften
 • sojasaus (ik gebruik meestal tamari, een nogal zoute Japanse saus die vrije sterk van smaak is. Ketjap zou ik zelf niet doen, dan wordt het al snel te zoet.)
 • rode ui, in ringen
 • noedels. Ongeveer de helft minder dan dat je denkt nodig te hebben.
 • citroensap, of een halve citroen om uit te knijpen
 • evt.: sesamolie, sesamzaadjes, cashewnootjes, kiemen

Bereidingswijze

 • Snij de boerenkool van de nerven, en snij het blad in stukjes. Was grondig, en maak droog in een saladespinner (of met een theedoek). Kurkdroog hoeft niet, maar als de boerenkool te nat is gaat het stoven en kun je niet roerbakken. Overigens: boerenkool uit een zakje kan ook, maar waarom zou je? Verse is, nou ja, vers  – en zoveel tijd kost het schoonmaken nou ook weer niet als je geen tien monden hebt te voeden.
 • Maak je noedels klaar, meestal is dat een kwestie van even weken in heet water en dan afgieten – volg de instructies op de verpakking. Mocht je ze nou per se zelf willen maken: dit lijkt me een goed recept
 • Zet je wok (of koekenpan) aan als alles voorgesneden klaar staat. Meestal is dit het moment dat ik begin te roepen dat de tafel gedekt kan worden. 
 • Doe olie in de hete pan, en de gember & knoflook. Laat even bakken, en voeg dan de champignons toe, en zoveel rode peper of chiliflakes als jij lekker vindt. Als het te hard gaat en de knoflook dreigt te verbranden kun je een scheutje water toevoegen.  
 • Als de champignons vocht beginnen los te laten zijn ze zo ongeveer gaar, en kan de boerenkool erbij. Voeg nu ook een flinke scheut sojasaus toe. 
 • Na een paar minuutjes kunnen nu ook de noedels erbij, en de rode ui. Schep om, en proef of je gerecht genoeg smaak heeft – voeg evt. nog wat sojasaus of rode peper toe. Ik vind het lekker om wat citroensap eroverheen te sprenkelen, dat maakt het geheel wat frisser. Sesamolie (de donkere versie, van geroosterde pitjes) is er ook heel fijn bij. 
 • Voor een extra superfood-touch of gewoon voor het lekker maak je je gerecht aan tafel af met (ongezouten, ongebrande) cashewnootjes, sesamzaadjes (bevatten superveel calcium!) en verse kiemen. De mijne kwamen uit een doosje van de Ekoplaza, maar het is ook heel leuk om je eigen kiemenkwekerijtje te starten. 

Aanstaande dinsdag maken we op de lunchworkshop risotto van parelgerst: orzotto in het Italiaans. Een recente ontdekking, ik vind het superlekker, en dat wil ik graag met jullie delen. Meedoen of meer weten? Lees hier meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.