Simpele Ras el Hanout

Eigenlijk kan het niet, wat hier in de titel staat: simpele Ras el Hanout. Ras el Hanout is namelijk een Marokkaans specerijenmengsel dat uit vele tientallen ingrediënten kan bestaan. Er is niet één vast recept, net als bij al die andere beroemde kruidenmengsels: iedere kok of specerijenverkoper maakt z’n eigen versie. Mijn eigen simpele snel-klaar versie vind je hieronder. Klaar in tien minuten, beloofd!

Ik gebruik het liefst hele specerijen, die houden namelijk de etherische olieën veel beter vast dan kant-en-klare gemalen poeders. Daardoor hebben ze veel meer smaak en geur, en even fijnmalen in de vijzel kost vrijwel geen tijd. 

spices

Zelfgemaakte Ras el Hanout

  • 1 theelepel peperkorrels, zwart, of half zwart en half wit
  • 1,5 theelepels gemberpoeder. Je kunt de gemberpoeder ook weglaten en een stukje verse gember gebruiken (2-3cm) 
  • 1-2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel geraspte nootmuskaat of foelie 
  • 0,5 theelepel piment
  • 1-2  kruidnagels
  • de zaadjes van 6-8 kardemom-peulen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0,5-1 theelepel anijszaadjes, komijn, karwij of venkelzaadjes. Of een steranijsje dat je laat meetrekken in het gerecht en er weer uit vist. Van anijs gebruik je een beetje, van komijn of karwij kun je meer gebruiken, tot wel twee theelepels. Het kan ook lekker zijn om wat komijn apart te houden en niet tot poeder te maken maar heel door het gerecht te doen. 

Je kunt de hele specerijen even opwarmen in een droge koekenpan, daarmee maak je de etherische olie vrij. Wrijf dan de specerijen in een vijzel tot poeder, en meng met de al gemalen specerijen. 

Wat doe je daar dan mee? 

Tajines maken, natuurlijk, van die overheerlijke Marokkaanse stoofgerechten. Of op kip smeren, of in linzensoep. Heerlijk. 

pompoenstoof met peulvruchten uit VEG

Ik maakte er een pompoenstoofje mee, met pastinaak en… boerenkool! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *