Roomloze paddenstoelensaus

Zomer 2015 at ik een paar weken veganistisch: geen vlees, vis, zuivel of andere dierlijke producten. Dat beviel zo in de zomer heel goed (lees hier meer over mijn veganchallange), ik heb een hoop nieuwe recepten ontdekt en veel geleerd over plantaardig(er) koken. Een van de toppertjes was deze paddenstoelensaus. Veganistisch, lactosevrij dus ook, en barstensvol smaak. Deze saus is zonder koemelkroom, maar ook zonder soja/haver/etc. vervangers: een heel pure saus zonder bewerkte ingrediënten. Lekker bij pasta, gebakken rijst, bij groenten en (durf ik het te zeggen 😉 ) bij een stukje vlees. 

dag 4, Paddenstoelensaus, vegetarische kipstuckjes met rijst en slaWat heb je nodig? 

  • champignons, of andere verse paddenstoelen
  • gedroogd eekhoorntjesbrood
  • ui
  • teentje knoflook
  • selderijstengel, met blaadjes
  • stuk venkelknol (niet te veel, dan gaat het overheersen)
  • olijfolie
  • droge sherry
  • tijm
  • bloem, of boekweit-, kastanje- of kikkererwtenmeel voor een glutenvrije saus 

porciniHoe maak je de saus? 

  1. Week het eekhoorntjesbrood in warm water
  2. Snij ui, knoflook, selderij en venkel fijn. Fruit in een scheut olijfolie (niet te zuinig) tot ze zacht & glazig zijn.
  3. Snij de champignons in plakjes of stukjes.
  4. Haal de stukjes eekhoorntjesbrood uit het weekvocht en knijp ze uit. Vocht bewaren!
  5. Doe champignons, eekhoorntjesbrood en tijm erbij in de pan. Laat alles sudderen. Alvast wat zout erbij mag.
  6. Kijk hoe de champignons hun vocht loslaten, en hoe dat weer verdampt. Of ruim de keuken op, werp een blik op Facebook of knuffel je huisdier.
  7. Blus af met een scheut droge sherry (of droge witte wijn), roer en wacht tot het vocht vrijwel volledig verdampt is. De alcohol verdampt ook, wat er in de saus achterblijft is zo minimaal dat ik dit gewoon aan mijn kinderen zou geven als ze het zouden opeten.
  8. Strooi een schepje bloem in de pan en laat dit al roerend even garen. Voeg dan een scheut water toe (weinig, zeg een theekopje) en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood.
  9. Roer, en zie hoe er saus ontstaat als het vocht warmer wordt. Bindt het niet? Theelepeltje bloem erbij. Te dik? Scheutje water erbij. Het is even zoeken naar de juiste dikte, maar dat hoort zo.
  10. Breng op smaak met (genoeg!) zout en peper.

En als je dit nou helemaal over-the-top-smaakpapillen-door-het-dak wilt doen, voor kerstmis of zo: gebruik dan geen water maar zelfgemaakte paddenstoelenbouillon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *