Raar maar lekker: knolselderijpannenkoeken met of zonder boerenkool

Ja, ik weet het: dit klinkt vrij bizar. Maar het is echt heel lekker. Ik vroeg na het eten aan mijn gezin wat ze van de pannenkoeken vonden (de versie met selderij maar zonder boerenkool) en er gingen twintig vingertjes de lucht in: superlekker mama!!! Zo mag ik het horen. Mijn wederhelft proefde wel “dat er iets mee was”, maar kon niet verzinnen wat. Verstopte groente. I love it.

Wat heb je nodig:

 • boerenkool en knolselderij op snijplankeen stuk knolselderij. Schil verwijderd, in blokjes gesneden of geraspt. Ik had 150 gram schoon gewicht, maar dat luistert niet heel nauw.
 • meel. Ik gebruikte vandaag een mix van 1 deel havervlokken (50 gram dus) op 2 delen bloem (100 gram), omdat de boekweit én het volkoren meel op zijn. Normaal doe ik 1 deel boekweit, 1 deel bloem en 1 deel volkoren meel, spelt, tarwe of rogge meestal. Het totaalgewicht van het meel moet zo ongeveer gelijk zijn aan het totaalgewicht van de knolselderij.
 • melk. Ik maak meestal pannenkoeken als ik melk heb die zuur begint te worden: zure melk doet het juist heel goed in beslag.
 • eieren
 • zout
 • blad boerenkool. Ik ben vergeten om schoongemaakt te wegen, maar eenmaal gestoofd woog mijn portie 75 gram, een soepkom vol is dat.
 • olie of boter om in te bakken

Hiermee bak je 4 knolselderij-pannenkoekjes van normaal formaat en zes kleine boerenkool-knolselderijpannenkoekjes van ongeveer 10cm doorsnee.

gehakte knolselderijgehakte boerenkool

Werkwijze in het kort

Maak beslag van half meel, half gare knolselderij (en melk, eieren en zout). Pureer – of niet. Bak op niet al te hoog vuur dunne pannenkoekjes. Voor de boerenkoolversie: meng gare boerenkool met een flinke schep beslag en bak er kleine pannenkoekjes van. 

Werkwijze in detail

 • boerenkoolpannenkoekjesSmelt een beetje boter of olie in een koekenpan. Laat de schoongemaakte & fijngehakte of geraspte knolselderij zachtjes stoven tot hij gaar is (ongeveer 10 minuten).
 • Maak ondertussen de boerenkool schoon en hak grof – of fijn, als je daar gelukkiger van wordt. 
 • Als de knolselderij zacht en gaar is: vooral even proeven. Dit is zo al helemaal lekker, zoet en een beetje nootachtig, en dan zit er nog niks aan zout of kruiden bij. 
 • Doe de knolselderij in een grote kom, en nieuwe boter of olie in de koekenpan. Doe de boerenkool er bij, en een scheutje water, en laat deze ongeveer een kwartiertje stoven tot hij gaar is. 
 • Voeg ondertussen het meel toe aan de afgekoelde knolselderij, en zout naar smaak. Voor deze hoeveelheid beslag doe ik een theelepel zout. Roer alles door elkaar.
 • Voeg nu een flinke scheut melk toe, en roer. Als je de knolselderij echt goed wilt verstoppen kun je op dit punt het beslag glad maken met de staafmixer. Als je het niet doet krijg je pannenkoeken met “stukjes” en komt de selderijsmaak wat meer naar voren. 
 • Voeg nu beetje bij beetje extra melk toe tot het beslag zo ongeveer de juiste consistentie heeft, net wat dunner dan yoghurt zeg maar. 
 • Je zou nu het beslag en de (gare, afgekoelde) boerenkool in de koelkast kunnen zetten tot je gaat koken. Daar kan best een aantal uur overheen gaan: dat je ‘s-ochtends de boel voorbereid en ‘s-avonds pas de pannenkoeken bakt. Het beslag wordt er alleen maar beter van. 

knolselderijpannenkoek

 • Roer de eieren door het beslag. Ik deed twee eieren, maar ee
  ntje meer of minder kan geen kwaad. Eieren zorgen voor de binding: als je pannenkoeken uit elkaar vallen roer je een extra ei door het beslag. 
 • Maak de koekenpan goed heet, en doe boter of olie in de pan. Ik gebruik meestal kokosolie of rijstolie, omdat die tot hogere temperaturen stabiel zijn en niet verbranden. 
 • Zet het gas wat lager, en bak een dun pannenkoekje. Proef, en voeg als dat nodig is nog wat extra meel, water of melk, of zout toe aan je beslag. 
 • Voor de boerenkoolpannenkoekjes meng je de gare boerenkool met ongeveer een gelijke hoeveelheid beslag. Bak op vrij laag vuur kleine, relatief dikke pannenkoekjes. 

Overigens: ik proef zelf wel wat knolselderij, maar ik heb overactieve smaakpapillen. Ik heb een blinde smaaktest gedaan, en de meeste mensen proeven hetzelfde als mijn kroost: pannenkoeken. 

 

2 thoughts on “Raar maar lekker: knolselderijpannenkoeken met of zonder boerenkool

  1. Anouk Bericht auteur

   Hoi Marie, dankjewel voor je reactie. Dat is een veelvoorkomend misverstand: iets zure melk is niet per se meteen bedorven en ongezond. Bedorven melk herken je ogenblikkelijk, dat ruikt en smaakt ontiegelijk vies. Dat is inderdaad niet meer te gebruiken. Ik heb het over melk die net tegen de grens aanhangt, die niet helemaal vers meer is, maar nog niet bedorven. Die is in bijvoorbeeld beslag nog prima te gebruiken. Of in hangop, of in Indiase panir (versgemaakte kaas van gestremde melk): gaat allemaal prima. Ik heb een kookboekje uit de jaren dertig met verschillende recepten voor gestremde, zuur geworden melk. Dat was natuurlijk echte, rauwe, ongepasteuriseerde melk, die buiten de koelkast bewaard werd – die heeft een ander verouderingsproces dan supermarktmelk. Maar dan nog: we gooien tegenwoordig onnodig veel eten weg omdat mensen bang zijn om te vertrouwen op hun zintuigen. Ik zou willen zeggen: kijk niet naar data op een verpakking, maar naar je product. Kijk, ruik, proef eventueel. En als je denkt: ‘dit kan nog’, dan is het handig om te weten wat je er nog wèl mee kunt doen. (Ten overvloede: als je niet gezond bent, of zwanger, of je neus of smaakpapillen functioneren slecht dan moet je daar natuurlijk rekening mee houden en het zekere voor het onzekere nemen.)
   De Volkskrant had dit jaar een leuke serie over koken met ‘afval’, met daarin onder andere dit stuk over oude melk (wel achter de betaalmuur helaas).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.