bordje rauwkost

Bordje lekkers

Groenteweigerende kinderen. Zo ongeveer overal waar ik kom is het een onderwerp van gesprek. Dat snap ik, want ik heb er zelf ook twee van dat soort. Als het groen is (zeg groener dan een geschilde komkommer) of – oh gruwel- gekookt, dan wordt het standaard geweigerd. Er zijn naar het schijnt kinderen die houden van boontjes, die vrijwillig spinazie eten en die blij worden van stamppot boerenkool. Niet die van mij, helaas.

bordje rauwkostIk probeer het maar te beschouwen als een geschenk in vermomming, want als ze wel groente zouden eten had ik vast gedacht dat dat lag aan mijn kookkunsten, of anders toch aan onze opvoedkwaliteiten. Lieve ouders van groente-etende kinderen, sorry to break it to you: dat is niet het geval. Als jouw kinderen wel groente eten dan is dat een kwestie van mazzel. Meer niet. (Hoewel, het zou kunnen dat dreigen met straf werkt, of omkopen met snoep of zo. Hebben we nooit geprobeerd. Er zijn belangrijker dingen dan boontjes.)

Maar goed, dan moet je dus wat, met zulk eigenzinnig nageslacht. Wat het hier in huis heel goed doet is het “bordje lekkers”. Een mooi houten bordje met vakjes, gevonden bij de kringloop voor een euro, lekker retro jaren zeventig. In mijn jeugd kwam een soortgelijke schaal op tafel als er visite kwam – met chips, gevulde eieren en blokjes kaas met een zilveruitje aan een prikkertje. Ja, zo oud ben ik al.

Ik doe er voor mijn kroost rauwkost op: tomaatjes, plakjes komkommer, paprika, worteltjes, bleekselderij, reepjes koolrabi, bloemkoolroosjes desnoods. Al dan niet met een kledder hoummous of een andere dip ernaast, want dippen is leuk, natuurlijk. En daar wordt van gesmuld. Tijdens het spelen, tijdens het TV-kijken desnoods: voor ze aan tafel gaan is de benodigde hoeveelheid groente naar binnen. Als wat ze verder nog eten is bonus. (“Durf jij wel een hap spinazie? Nee? Nou, ik wel hoor!”) Missie volbracht. Goeie sfeer aan tafel, vitamientjes binnen, iedereen blij. En ooit, ooit, ooit, gaan ze heus wel boontjes eten.

 

Het “bordje lekkers” is één van de tips uit mijn presentatie “15 leuke manieren om kinderen meer groente te laten eten”: een interactieve lezing, waarbij ook veel lekkers is te proeven, en als de groepsgrootte het toelaat kunnen de aanwezigen ook zelf aan de slag. Leuk onderwerp voor je ouderavond of moedergroep? Neem contact met me op!

3 thoughts on “Bordje lekkers

  1. Wendy

    Nee, met courgette en aubergine lukt het nog steeds niet hier. Gelukkig hebben wij 2 heel competitieve jongens. Al vroeg deden we wedstrijdjes slaboontjes eten. Allemaal een boon te pakken? Klaar voor de start – Af! En die arme mama, die won nooit…. 🙂

  2. Anouk Bericht auteur

    Whoohoo, dit is wel de plek om even te juichen. Ze eten spruitjes! Allebei! Groene spruitjes! Gekookte spruitjes! Groene gekookte spruitjes! Zou het dan inderdaad vanzelf goed komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.