Onzielige kipjes en heerlijke paddenstoelensaus

Wie mij volgt op Twitter of Instagram heeft het misschien al wel meegekregen: ik eet deze weken veganistisch. Vegetarisch voor gevorderden zeg maar: geen vlees & vis, maar ook geen zuivel, eieren of andere dierlijke producten. Vandaag is dag 7, van de 21, en tot dusver valt het me ontzettend mee. Sterker, we hebben deze week gewoon vreselijk lekker gegeten. En dat vind ik niet alleen, maar man en kinders ook. Tijd voor een blogje dus. Maar voordat ik jullie lekker ga maken met al het lekkers dat hier op tafel kwam wil ik het eerst even hebben over het waarom. Ik ga na deze periode geen full-time veganist worden, dat past niet bij mij. Maar ik zou wel vaker puur plantaardig willen gaan eten. Vaker dan ik nu doe. Veel vaker. Want toen ik weer eens kritisch naar ons eetpatroon keek realiseerde ik me dat we eigenlijk best wel veel dierlijke producten eten. Belachelijk veel, eigenlijk. Bij bijna iedere maaltijd, en ook nog wel eens tussendoor.

Veel, meer, meest

Hoe zit dat dan? Wij eten regelmatig vegetarisch, maar ik merk dat ik dan toch vaak kies voor eieren of zuivel. En hoewel ik heel bewust inkoop, gaat er best veel door heen in een week. Meerdere liters zuivel, flink wat kaas, 2-3 pakjes boter, regelmatig een flesje room. 10 of meer eieren. En dat zitten er ook nog wel eens dierlijke producten in die paar kant-en-klaar producten die ik koop: ei in mayonaise (ik ben onredelijk voorzichtig met rauw ei, dus die maak ik niet zelf), van alles in koekjes (chocoladekoekjesverslaving) en (#sorrynotsorry) ijs. En dat heb ik het nog niet eens over de yoghurt bij het ontbijt, een beker (karne)melk tussen de middag, en boter en kaas op brood. Het is best veel, ik zei het al.

En tsja… de keiharde waarheid is dat voor zuivel & eieren precies dezelfde argumenten vallen aan te voeren die gelden voor het eten van vlees. Denk aan melkkoeien die niet in de wei komen, stiertjes & haantjes die geen nut hebben in de productieketen, en allerlei ingewikkelde toestanden rondom het voer. Eigenlijk zou ik met zuivel hetzelfde willen als ik doe met vlees: minder en beter. En dan moet ik dus uitzoeken waar mijn zuivel vandaan komt (daar kom ik op terug!) En leren om beter plantaardig te koken.

Maar ja, hoe doe je dat? Ik heb zat dingen die ik wil leren. Zelf vegaburgers maken bijvoorbeeld. Sausjes maken zonder room, boter of melk. De wondere wereld van het zelf maken van plantaardige “zuivel” verkennen. Meer doen met peulvruchten. En zoals altijd minimaal kant en klaar uiteraard: geen poeders uit een zakje, geen sojavla of namaakmayo. Want dat is zoals jullie weten niet zo mijn ding. Maar wat hebben we dan zoal gegeten deze week? Nou, dit!

Dag 1, pasta met tomatensaus en sla

Veganchallenge dag 1. Spaghetti-squash met Oost-Indische kers-pesto, pasta met tomatensaus (met eekhoorntjesbrood voor wat extra hartigheid). Sla van rucola, komkommer & hennepzaadjes.

Dag 2, gewokte groenten

Veganchallenge dag 2. Gewokte snijbiet, bloemkool & bosuitjes, met in tamari gemarineerde tofu. Erbij rijst en een komkommerslaatje met sesamzaadjes.


Dag 3, linzensoep

Veganchallenge dag 3. Kruidige soep van rode en bruine linzen, ui en zoete aardappel met heel veel koriander. Nomnomnom…

dag 4, Paddenstoelensaus, vegetarische kipstuckjes met rijst en sla

Veganchallenge dag 4. Paddenstoelensaus met opgebakken rijst, Vegetarische Kipstuckjes en sla met courgette.


dag 5, pizza

Veganchallenge dag 5. Homemade pizza. As usual niet rond, dat lukt me nooit. Met artisjok, ui, champignons, geroosterde zonnebloempitjes en basilicum & rucola.

dag 6, linzensoep versie 2

Dag 6, snel en makkelijk want weekend: linzensoep van de eerder deze week gemaakte linzenpuree. Met snel geroerbakte snijbiet.


Niet verkeerd toch? We waren vooral heel erg enthousiast over de paddenstoelensaus van dag 4. Superlekker, zuivelvrij, licht en zelfs relatief simpel. Receptje? Dat vind je hier!

Onzielige kipjes

En die onzielige kipjes? Die waren van de Vegetarische Slager, namaakvlees op basis van soja. En hoewel ik wat sceptisch was zijn we om: hij is heerlijk. Niet voor dagelijks, ik hoef niet iedere dag soja, maar voor af en toe is het prima. En volgens mijn zoon van 6, die natuurlijk regelmatig lastiggevallen wordt met verhalen over dieren die al dan niet een goed leven hebben gehad, zijn dit echt “onzielige kipjes”. “Zelfs niet een klein beetje mama”. Ja, en daar heeft ‘ie dan wel weer een punt. Meer lezen over mijn avonturen in de veganchallenge? Volg me op Twitter of Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.