Kom proeven: zoetzuur van Japanse Duizendknoop

Ik hou erg van experimenteren in de keuken. Gekke combinaties uitproberen, producten waar ik nog nooit mee heb gewerkt. Het internet afschuimen voor ideeën, en dan toch wat anders doen. En ik hou ook wel van een uitdaging!

Dus toen een mede-permanaut (tevens groenadviseur van ons mooie Deventer) me vertelde over zijn problemen met Japanse duizendknoop was ik geïntrigeerd. Kijk, dit is ‘m, de duizendknoop:

duizendknoop

duizendknoopbos

Een onschuldig ogend plantje dat in een week een meter kan groeien, zichzelf door asfalt heen werkt als het moet en alle andere begroeiing het leven onmogelijk maakt. Een echte woekeraar, een “invasieve exoot” zoals dat heet.

Gelukkig is er ook goed nieuws: het spul is eetbaar!

Je kunt er jam mee maken, natuurlijk – dat kan met zo ongeveer alles. Maar omdat duizendknoop van zichzelf nogal zuur smaakt, met een gronderige ondertoon, koos ik voor tafelzuur. Zoetzuur, zeg maar. Denk aan augurkjes, Amsterdamse uien, atjar – dat werk. Maar dan niet van kasgroenten uit verweggistan waar bakken fossiele brandstoffen voor nodig zijn om ze in je keuken te krijgen. Nee, van een akelig soort onkruid dat geen enkele hulp nodig heeft om te groeien. En zonder de conserveermiddelen en andere chemische spulletjes die in de supermarktversie zitten. Beter!

SDDoenGroenA5Flyerv3HRDe afgelopen twee maanden heb ik allerlei recepten uitgeprobeerd, en heel veel weggegooid (voedselverspilling ja… ehm, sorry. Als je voortaan mijn experimenten wil komen opeten moet je me even mailen!) en *tromgeroffel* ik ben tevreden. Ladies & gentlemen, Alles zelf maken proudly presents:

Zoetzuur van Japanse duizendknoop. In drie smaken: met knoflook en gember, met steranijs en met kardemom.

Durf je te proeven?

Wil je proeven? Dat kan alleen aanstaande zaterdag, 6 juni, op het evenement “Doen in het Groen” op het sportpark Rielerenk in Deventer. En als je wilt leren om zelf tafelzuur te maken van wat alledaagsere ingrediënten kan dat ook, ik geef de hele dag mini-workshopjes!

En ook als je niet durft te proeven: er zijn ook nog een heleboel andere leuke dingen te doen en te zien op Doen in het Groen. Muziek, dans, sport, kettingzagen-kunst en lekker eten. Komt allen dus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.