Sla op de composthoop – en “Baas op eigen Bord”

Vanmiddag heb ik groene blaadjes geplukt in de tuin. En die vervolgens die op op de composthoop gegooid, omdat ik niet met 100% zekerheid kon zeggen of het nou sla was of oneetbaar onkruid. Beetje jammer. Dat kwam zo: ik heb me onlangs door iemand die er verstand van heeft laten uitleggen dat zo ongeveer al die woekeraars in mijn tuin prima eetbaar zijn. Zevenblad, paardenbloem,  hondsdraf, muur, weegbree, brandnetel: kunnen allemaal prima in de sla, soep of stamppot. Helemaal in mijn straatje, natuurlijk. Verser, lokaler en duurzamer wordt het niet: planten eten die zomaar spontaan in mijn tuin groeien. Alleen het stomme is: de plantjes in mijn tuin groeien natuurlijk niet volgens het boekje. Daar sta je dan, met je vergiet. Duizend plaatjes op internet, maar de zevenblad in mijn tuin heeft vaker 3 dan 7 blaadjes. En die kruiper, daar, is dat nu echt zeker weten hondsdraf? Ik vind het spannend,ben bang mijn gezin ziek te maken. Sterker, een ander verstandig persoon vertelde me een tijdje geleden dat je een sufferd bent als je iets in je mond stopt waarvan je niet zeker weet wat het is. Klinkt logisch, niet? Maar ehm… ik weet niet hoe het met jou zit, lieve lezer, maar ik doe dat dagelijks. Dingen in mijn mond stoppen waarvan ik niet exact weet wat het is. Waar het vandaan komt, en hoe het geproduceerd wordt. Onder welke omstandigheden, met welke hulpstoffen, en of boeren & arbeiders een fatsoenlijk inkomen verdienen met wat ze produceren. En dat wil ik niet meer. Ik wil weten wat ik eet. Of het nou uit mijn tuin komt of van elders. Ik wil het hele verhaal weten. En dan zelf kunnen beslissen of ik dat ok vind. En aangezien zulks niet op het etiket staat ga ik dat dus zelf maar vragen.  Bij de bakker, de slager, de boer. En *tromgeroffel* onder de naam “Baas op eigen bord” wordt dat een nieuw onderdeel van deze site. Een blog over mijn zoektocht naar duurzamer eten. Die dus vandaag opent met een puntje voor de todolist: uitvinden wat er precies groeit in mijn tuin, en die planten met zoveel zekerheid kunnen determineren dat ik er met een gerust hart van durf te plukken. Wie helpt me beginnen? Wat zijn dit voor plantjes in mijn tuin?

P1140311

1. Ja, deze weet ik natuurlijk, dit is zevenblad.

P1140340

2. Maar is dit ook zevenblad? Met drie blaadjes? Gaan die nog splitsen of zo?

P1140319

3. Robertskruid dacht ik, krijgt roze bloemetjes

P1140321

4. Hondsdraf, toch?

P1140322

5. Geen idee, maar het groeit hier bij bossen.

P1140329

6. Nog niet eerder in de tuin gezien, deze. Doet me denken aan kool…

P1140363

7. Alweer geen idee

P1140366

8. Een kruiper. Is dit muur?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.