Receptloze Pasta Bianco – zelf pasta met witte saus maken

Pasta met witte saus is doodsimpel, is klaar in de tijd dat de pasta gekookt heeft, en iedereen lust het. En: je kunt het op oneindig veel verschillende manier klaarmaken, maar de basis is altijd hetzelfde: formule-pasta-witte-saus Ik heb me deze week op facebook boos gemaakt op de Albert Heijn, omdat die magnetronpasta met bijna dertig ingrediënten aanprezen als “echt eten”.

2015-01-28 12_06_56-Italiaanse maaltijden artikelen online bestellen _ AH Echt eten uit de magnetron 2015-01-28 12_05_34-AH Verse pasta kip mascarpone 450 gr artikelen online bestellen _ AH

Kansloos natuurlijk, net zo nuttig als klagen over het weer. Dus ik dacht, laat ik wat nuttigs doen met die ergernis en een echte echt-eten-versie van hetzelfde gerecht maken.

Pasta witte saus stap 1: pasta koken.

Zet water op voor de pasta. Hint: waterkoker gaat meestal sneller dan op het gas. Snij ondertussen de groente klein. Welke groente? Begin ’s met een ui en een teentje knoflook, en verder waar je zin in hebt. Omdat het een appie-lookalike-moest worden gebruikte ik courgette en paprika, met broccoli voor ernaast. Ik had er trouwens ook kip bij, anderhalf ons kipdijfilet. Die heb ik kleingesneden, kort gebakken en op het laatst nog een minuutje mee laten sudderen in de saus.

Stap 2: de groente garen

Harde groente, zoals de broccoli, kun je koken in een beetje water, of stomen in een vergiet boven het pastawater. Dat scheelt weer een extra pan in de afwas. De zachtere groenten (hier dus de courgette en de paprika) kunnen meteen in de sauspan. Eerst fruit je even de ui met knoflook en bijvoorbeeld wat tijm of salie, dan gaan de groente erbij. Zout en peper erover, even aanstoven tot half gaar – ze garen nog verder terwijl  je de saus maakt. Als het te hard gaat beetje water erbij doen.

Stap 3: vocht erbij

In de officiële Pasta Bianco is dit gewoon een paar eetlepels kookwater van de pasta, die met veel Parmezaanse kaas wordt omgeschept en vanzelf saus wordt. Lekker en snel, maar best kostbaar. In veel recepten wordt er in deze stap room gebruikt, of mascarpone, crème fraîche, of desnoods roomkaas met kruiden. Allemaal prima, door de groente roeren en klaar ben je. Maar ik heb dat niet standaard in huis. Wat ik wel altijd in huis heb is (volle!) melk, en daar kun je ook een prima en goedkoop sausje mee maken. Eepasta-witte-sausrder maakte ik dan altijd een bechamelsausje van boter, bloem en melk, dat ik vervolgens door de groente schepte. Maar dat kan dus vele malen makkelijker: gewoon een plens melk bij de groente, en dan even binden met wat bloem die je omgeroerd hebt met melk of water. Als het warmer wordt dikt het in, en klaar ben je. Paar minuutjes laten garen, en de smaak van rauwe bloem ben je ook kwijt.

Stap 4: kaas erdoor

Kaas naar keuze erdoor. Geen geraspte kaas uit een zakje alsjeblieft, dat is nepkaas met maiszetmeel en een smaakje. In een minuut rasp je kaas voor een heel gezin, en blokjes snijden kan natuurlijk ook. Ik gebruik trouwens zelden echte Parmezaan: er is zoveel keuze aan goeie lokale oude en overjarige kaas dat ik niet begrijp waarom Nederlandse recepten toch vaak Parmezaan aanbevelen. Op smaak brengen met zout en peper. Wij eten dit soort gerechten meestal met extra groente ernaast, broccoli dus deze keer, en sla van winterpostelein en peterselie. Je kunt die broccoli er ook doorheen doen, ik doe dat niet omdat er dan “groene stipjes” op de pasta komen en dat maakt het volgens mijn kinderen oneetbaar. Groene stipjes! De horror! Boompjes naast de pasta eten ze dan weer wel, logisch genoeg.

Combinaties

Dit is eigenlijk altijd lekker met prei, courgette en/of broccoli in de basis. Doperwtjes en spinazie uit de vriezer zijn ook heel handig voor een snelle groente-boost als de koelkast wat leeg is. Lekkere combinaties voor daarbij zijn bijvoorbeeld:

 • venkel en zalm
 • paddenstoelen en spekjes
 • blauwe kaas en walnoten
 • halfgedroogde tomaatjes, olijven en feta
 • gestoofde boerenkool of palmkool met kikkerwten
 • makreel, peterselie en ricotta

Iedere willekeurige andere bladgroente kan natuurlijk ook. Out of the box optie voor wanneer je niks meer in huis hebt: maak een rondje door de tuin en pluk wat je tegenkomt aan eetbare groene blaadjes, zoals snijbiet, zuring, rucola, tuinmelde, zevenblad, jonge brandnetel, mosterdblad of Oost-Indische kers. Ook blaadjes van de linde, aardbei en bessenstruiken kun je eten. Oudere, hardere blaadjes even meestoven, zachte jonge blaadjes vlak voor je gaat eten door de pasta scheppen. 😉

Kosta?

 • Halve zak pasta (Turkse buurtwinkel, niet biologisch): 45 cent
 • Kipdijen (lokaal, biologisch): 3,74 (en er liggen nu overgebleven kippenbotjes voor soep in de vriezer
 • Paprika (biologisch, uit Spanje): 0,80
 • Courgette (Turkse buurtwinkel, niet biologisch): 1,33
 • Broccoli (biowinkel, uit Spanje): 1,35
 • melk, 100 ml. (lokaal, biologisch): ongeveer 9 cent
 • ui, knoflook (lokaal, biologisch): samen 15 cent
 • bloem, gedroogde tuinkruiden: verwaarloosbaar

Totaal: €7,91, voor een hoeveelheid waar je met drie volwassenen van zou kunnen eten. Per persoon dus €2,64. Dit is nou echt eten, beste Albert Heijn.  Pasta zonder pakjes en zakjes, nou ja, behalve de pasta zelf dan. Klaar in een kwartiertje. Grotendeels biologisch, en goedkoper dan de magnetronversie. Win-win, lijkt mij.

2 thoughts on “Receptloze Pasta Bianco – zelf pasta met witte saus maken

 1. Pingback: 20.000 lezers, dieren en boodschappen – Alles zelf maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.