Leer een man vissen… Over een formule voor quiche

Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.

Alleen… als hij maar één manier kent om die vis klaar te maken eet hij dus elke dag hetzelfde.

Zal ik eens wat geks zeggen? Ik kan niet koken van recept. Hoe ik ook mijn best doe, er gaat al-tijd toch nog even een snufje dit, een dingetje dat, of een halve overgebleven prei bij. Sorry, lieve receptmakers. Ik kan er niks aan doen, het is sterker dan ik.

Soms is dat onhandig. Bij bakrecepten bijvoorbeeld, die luisteren vaak nogal nauw. En als je dan zomaar een restje havermoutvlokken door het cakebeslag heenkiept, dan is dat óf een briljante ontdekking, of een faliekante mislukking. Houdt het leven wel spannend 🙂

Geen recept, maar een formule

Maar vaak is het juist wel fijn. De laatste jaren begin ik meestal niet eens meer met een recept, ik begin met een basisprincipe of formule. Zoals gisteren: ik zou een quiche maken, volgens het weekmenu. De formule voor quiche: deeg, een vulling van gare groenten en evt. vlees of vis, die bij elkaar gehouden wordt met een mengsel van eieren, room en kaas. Mengen, bakken, klaar. Kijk, ik heb er een plaatje van gemaakt:

formule-voor-quichev2

 

Ik had geen zin in deeg maken, dus deed lekker makkelijk: bladerdeeg uit de vriezer. Er zijn een heleboel goede redenen om zelf deeg te willen maken, maar ik doe het in de praktijk maar zelden.

Dan de vulling – dat kan dus letterlijk van alles zijn. Ik had een knolselderijtje, een halve overgebleven prei, een ui, en een overgebleven stuk kool van mijn laatste zuurkool-experiment (waarover later hopelijk meer, als deze batch wel lukt). Even aanstoven in wat olijfolie (want de boter was op), en royaal zout, peper en kruiden erbij. Meer dan je normaal zou doen, want het moet ook het ei-room mengsel pit geven.
quiche

En de geniale inval van vandaag: ik gooide een mini-schaaltje rode linzen door de groenten. Dat stond toevallig nog op het aanrecht omdat het de inhoud van de zak nét niet in de voorraadpot paste. Het probleem met quiche is vaak dat de vulling te nat is, waardoor de bodem zompig wordt. Bleh. Maar de linzen deden wat ik hoopte: ze namen het vocht uit de groente op, waardoor ook de bodem gaar en knapperig werd. Hoera!

Terwijl de knolselderij etc. gaar werden had ik tijd om de springvorm in te vetten (met kokosolie, want de boter was dus op), en een kontje kaas te raspen. Even de groente laten afkoelen met het deksel van de pan, anders wordt de boel alsnog nat. Eieren en room loskloppen en de groente & kaas erdoor roeren. Hoeveel eieren? Zoveel als nodig is om de groenten goed te bedekken. Ik had er vier. En die room, dat kan natuurlijk ook crème fraîche zijn, roomkaas, een kliekje bechamelsaus of sojaroom, als dat je ding is.

 

Bakken in een voorverwarmde warme oven tot het deeg & de vulling gaar zijn. Ik deed deze keer ruim een half uur op 220 graden, omdat ik vergat om de oven na het voorverwarmen lager te zetten. Oeps. Net op tijd. Toen nog 10 minuutjes op 190 graden.
boompjestaart

En omdat mijn kinderen een broccolifase hebben maakte ik er boompjestaart van: gestoomde broccoli als een bosje bovenop de quiche. Met op speciaal verzoek van de peuter een weggetje van uitgebakken bacon.

(Mag ik daar even over juichen trouwens ? Een broccolifase? Seriously? De eerste gekookte groene groente ever die ze vrijwillig eten! Dat is wel taart waard, toch? Broccolitaart dan toch! Maar dat geheel terzijde natuurlijk.) 

En wat kost die quiche?

  • half pakje roomboterbladerdeeg (niet bio, uit de supermarkt): €0,75
  • knolselderij, halve prei, 1 ui, restje kool (bio, van lokale boerderij):  €1,50 totaal schat ik
  • 4 eieren (bio, van lokale boerderij): €1,08
  • half bekertje slagroom (bio, supermarkt) €0,50
  • kontje kaas, ongeveer een onsje (bio, lokaal): €1,06
  • broccoli (bio, supermarkt): €1,32

Totaal: €6,21. Ik denk dat je er met drie volwassenen genoeg aan zou hebben, dus zeg €2,07 per persoon.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *