Weekmenu week 51, 2014

Het is een spannende week deze week: naast de gewone het-is-bijna-kerst-drukte, die voor iedere mama (en papa) op zich al genoeg is om af en toe het hoofd te verliezen, gingen deze week de workshopaankondigingen online. Kijk: hier! Whooha! Na bijna zes jaar thuisblijfmama zijn is dit een Moment voor me, dus ik doe even een klein dansje.

En dan was er afgelopen deze week geen verse boodschappenkrat of weekmenu: het grote plan was om al improviserend de restjes op te eten. Slecht plan, zeker in zo’n drukke week: chaos, boterhammen en laat-in-de-middag-door-de-supermarkt-renpartijen alom. En ik heb geloof ik uiteindelijk meer geld uitgegeven aan boodschappen dan normaal (hoewel ik dat niet zeker weet, want ik heb nu geen zin om het op te tellen. Maar ik heb in ieder geval meer koekjes gegeten… Oeps.) Dus. Let’s get organized! En vanmiddag komt de nieuwe boodschappenkrat. Hoera!

Weekmenu Week 51

weekmenu-week-51-2014
Maandag: stamppot met kool en een kliekje stoofvlees. Het kliekje was over van het weekend: een stoofje van Schotse Hooglander-vlees met een lekker abdijbiertje en wortelgroenten. Aangevuld met wat extra champignons en prei is het nog genoeg voor een tweede keer.

Het werd trouwens geen stamppot, maar gekookte aardappels met koolsalade en stoofvlees. Ik had ineens zin in rauwkost. 

Dinsdag: Thaise roerbak met vis en rijst.  Ehm… ja. Die schuift door naar woensdag (vanavond dus).

Woensdag: Mac ’n Cheese. Het was een dag voor troosteten, dus dit heb ik dinsdag al gemaakt. Heerlijk comfortfood, Macaroni (met groente hoor!) in een kaassausje, en dan even onder de grill voor een korstje. En toen ontdekte ik zomaar een nieuwe techniek: nieuw voor mij dan, het is er eentje uit de klassieke Franse keuken.

*tromgeroffel*

Beurre manié

Wacht, ik maak er een kopje van.

Beurre manié

U zegt? Beurre manié is een mengsel van gelijke delen zachte boter en bloem, die samengekneed zijn tot een soort deegje. En dat gebruik je dan om last minute een saus te binden. Het fijne eraan is dat je minder hoeft te roeren dan bij een roux, waardoor je niet alle groente aan gort roert. Dat komt doordat de bloemdeeltjes omgeven zijn door de boter. Die boter smelt, waardoor de bloemdeeltjes meteen goed verdeeld zijn in de saus, en er dus geen klontjes ontstaan. En het is prima houdbaar in de koelkast, wel een paar weken naar het schijnt.

Wat ik deed: groente even fruiten tot het gaar is, plens melk erdoor, warm laten worden. Klontje beurre manié erdoor, ter grootte van een eetlepel ongeveer. Even wachten tot de boter smelt, een keer voorzichtig roeren, en tadaah: saus! Kaas erdoor (slierten met de dunschiller, want dat is veel sneller dan raspen), op smaak maken met zout en peper: klaar!  Ideaal spul!

Donderdag hebben we maar liefst drie kerstfeesten/borrels/kinderkerstdiners, dus ik maak een pan soep en iedereen kan daarvan eten wanneer het uitkomt. Tomatensoep, want dat maakt de kleuter blij en is lekker snel klaar met bouillon en ingevroren tomatensaus.

Vrijdag Hollandse Pot. Lekker hoor, met verse winterspruiten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.