Een week lang echt eten koken

Een week lang echt eten koken is de opdracht. Voor de tentoonstelling op het Festival Echt Eten van de Ulebelt. Wat is dat dan, echt eten? Kim, van de Ulebelt, legt het uit: oorspronkelijke producten, rechtstreeks van het land, uit de buurt, van ’t seizoen en zo puur mogelijk.

Want wat we willen weten: is dat nou moeilijk? En veel werk? En heel duur? Of valt dat  allemaal wel mee?

Festival echt etenHet lijkt me op dat moment niet zo’n probleem. De zuivel, en een flink deel van het groente & vlees dat we eten wordt in een groene boodschappenkrat aan huis afgeleverd door de vriendelijke mannen van bioboerderij Eko de Eerste. Koken zonder pakjes en zakjes heb ik mezelf al jaren geleden aangeleerd, toetjes maak ik ook meestal zelf, en in de supermarkt lees ik bijna altijd het etiket. Dus. Piece of cake.

Maar ’s-avonds thuis, nadenkend over hoe ik dit moet aanpakken, bekruipen de twijfels me. Kokosmelk uit blik is vast niet puur, lokaal en onbewerkt. De “ambachtelijke” droge worst die op het aanrecht klaarligt voor morgen blijkt bij nadere inspectie vol te zitten met e-nummers. En las ik niet iets over speltmeel dat nu uit Italië wordt gehaald omdat er tekorten zijn ontstaan door de groeiende vraag? Dit kon weleens lastiger worden dan ik dacht (en dan hebben we het alleen nog maar over het avondeten…)

Maar goed, ik zal wel zien. Eerst maar eens een globaal weekmenu verzinnen.

In willekeurige volgorde wordt het:

  • stamppot
  • nasi met een eiergerecht
  • lasagna
  • groente, aardappels, vlees en een sausje
  • soep, sla & brood
  • pannenkoeken
  • hartige taart

Ik ben benieuwd…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.