Een week lang echt eten, dag 4: groente, aardappels, vlees

Ik had voor vandaag iets herfstigs in mijn hoofd. Gekookte aardappeltjes, gestoofde worteltjes & prei, stukje vlees, paddenstoelensaus erbij. Lekker gewoon eten. Maar toen werd het ineens weer zomer. Kortemouwenzonderjasweer. En kreeg ik zin in sla.

DSC02403Ook had ik het plan gehad om naar de bioslager te fietsen voor een steakje ofzo, maar we zaten zo lekker in de tuin. Gelukkig bood de vriezer uitkomst. Gehaktballen. Hoe maak je man en kinders blij? Met een gehaktballetje erbij. Megatruttig, maar onbetwistbaar waar. Hier in huis dan toch.

En ik word dus blij van een lekkere bak aangeklede salade. Gelukkig bracht Erik net een verse boodschappenkrat, dus dat werd salade met gegrilde paddestoelen, paprika en ui. Met ovenfrietjes erbij, en een knoflooksausje. Yummie.

Hoeveel werk is dat?

Het is best wat werk: ik ging om vijf uur aardappels schillen en om zes uur zaten we aan tafel. Nou heb ik ondertussen wel bekers gemorst drinken opgeveegd, ruzies gesust en een speelgoedexplosie opgeruimd, maar dan nog. Met eerder gekookte aardappels is dit natuurlijk wel snel: dan staat de boel in een half uurtje op tafel.

DSC02412

  • Aardappels schillen en tot frietjes snijden: 10 minuten.
  • Frietjes en kokend water in pan doen: 1 minuut.
  • Gekookte frietjes afgieten & laten uitdampen: 1 minuut.
  • Groente en rauwkost snijden: 10 minuten.
  • DSC02388Gehaktballen in de pan doen: 1 minuut.
  • Knoflook pletten in de vijzel, mengen met olie, en door de aardappels & de groenten scheppen: 2 minuten.
  • Groenten grillen in de grillpan: 5 minuten.
  • Frietjes in de oven doen: 1 minuut.
  • Frietjes uit de oven halen: 1 minuut.
  • Sla afmaken: 2 minuten.

Is het echt eten?

DSC02410Lijkt me duidelijk. Het enige kant-en-klare is een schep mayo in de knoflooksaus. Meestal heb ik de Belgische van de Appie, daar zitten volgens het etiket de ingrediënten in die in mayonaise horen: olie, eierdooier, azijn, mosterd. Geen e-nummers, geen suiker. Het stomme is, mayo maken is doodsimpel. Alleen per eierdooier heb je zoveel olie nodig dat je een portie krijgt die te groot is om in één keer op te eten. En ik heb nog te veel koudwatervrees over bewaren, in verband met de rauwe eieren…

En wat kost dat?DSC02398

  • Kilo aardappels: €1,50
  • gehaktballen: €3,25
  • 2 paprika’s: €1,00
  • 1 komkommer: €1,25
  • 3 tomaten: €0,50
  • 1/3 kropje Romaine sla: €0,42
  • handje paddenstoelen: €0,50
  • 1 ui: €0,15
  • zonnebloempitten: verwaarloosbaar, zeg €0,02

DSC02391Knoflookmarinade:

  • wat olie: verwaarloosbaar, zeg €0,02
  • knoflook: verwaarloosbaar, zeg €0,02

Knoflooksaus:

Tsja… Daar ging wat yoghurt in, en mayo, gepofte knoflook, proeven, drupje dit, dingetje dat. Twee druppels stevia om aan te zoeten. Samen dertig cent?

Totaal, voor twee volwassenen, een kleuter en een peuter:  8 euro en 93 cent. Geen restjes vandaag, alles ging op.

Afval

Een paar papieren zakjes, en er gingen wat groente-afsnijsels op de composthoop. En dat was het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *