Een week echt eten, dag 7: soep

De laatste dag alweer, van onze week echt eten. Groentesoep vandaag, op basis van zelfgetrokken paddenstoelenbouillon. Dat klinkt heel onschuldig, en het recept van Janneke Vreugdenhil is glashelder, maar met groentebouillons ben ik een tikkie uit mijn comfort-zone. Vleesbouillon is vooral een kwestie van goed vlees, en lang op een heel zacht pitje laten trekken. Daar kan weinig aan mis. Groentebouillon kan daadwerkelijk mislukken. Dat deed ‘ie niet, gelukkig – de soep was best lekker. Anders dan anders, maar best lekker.

DSC02536

En dat is wel een punt. Supermarktvoedsel smaakt altijd hetzelfde. Maar vers, zelfgekookt eten, dat je maakt met wat er voorhanden is, dat is afhankelijk van zoveel factoren. Soms vaak valt het toch net anders uit dan je vooraf dacht. Groentesoep met paddenstoelenbouillon zal ik niet snel nog een keer maken. Maar de bouillon zelf is absoluut een ontdekking. En als je wilt proeven hoe hij smaakt in een paddenstoelensaus, kom dan vooral zondag 21 september (ja morgen!) naar het Festival Echt Eten op de Ulebelt! Je vindt mij en mijn sausjes in de Kikkerkeet, maar er is nog veel meer leuks en lekkers te beleven.

Maar goed, even de vaste puntjes. Bij de soep hadden we houmous, verse kruidenkaas en tomatenboter. Allemaal zelfgemaakt. En brood, heerlijk vers desembrood van de bakker. Zonder e-nummers of andere rare ingrediënten, en volgens de bakkersvrouw gebakken met Nederlands graan. Niet biologisch, dat hebben ze niet. Maar wie weet krijg ik ze nog wel een keer zover 😉

(Oh, en ik heb vorig jaar een hele tijd zelf brood gebakken. En toen kwam de stroomrekening. En sloeg ik steil achterover van hoeveel Watt mijn oventje verstookt het bakken van een brood. Ik bak nog af en toe brood, voor het lekker en voor de lol, maar niet meer dagelijks. En zeker nu de bakker desembrood heeft, en speltbrood, en e-nummervrij brood, vind ik het wel best. Maar dat even terzijde. )

Hoeveel werk is dat?

Paddenstoelenbouillon.

Paddenstoelenbouillon. Niet zo fotogeniek.

 • Bouillon trekken duurt even, maar het snij- en smoorwerk is zo klaar. Kwartiertje denk ik.
 • Houmous maken: zelfde verhaal. Kikkererwten moeten en nacht weken, en een ruim half uur koken. Maar dan? Mik de kikkererwten met tahin, knoflook, kookvocht, zout, scheut olijfolie, citroensap en komijn in de blender, en *blitz* klaar.
 • Kruidenkaas maken van melk is ingewikkelder, best veel werk ook, maar wel heel leuk om te doen. En de moeite waard om een compleet blogje aan te wijden. Ga ik een keer doen, beloofd.
 • Dan de tomatenboter. De ontdekking van de dag! Ik had de helft van een fijngewreven teen knoflook over. Die heb ik met wat tomatensaus uit de oven (kom die vooral proeven op het festival!) door wat zachte boter gewreven, en dat was Lekker! En in nog geen dertig seconden klaar!

  DSC02532

  Houmous, tomatenboter en kruidenkaas in de pot.

Soep maken van bouillon is het werk niet, dan kan in een kwartier tot twintig minuutjes.

 • Balletjes draaien: 5 minuten. Die kunnen zonder pardon direct in de zacht kokende bouillon.
 • Groente snijden & in de pan doen: 5 minuten
 • Even laten koken tot de groente gaar is. In dit geval 10 minuutjes, want er zat palmkool in en redelijk grote stukken wortel. Maar in die tijd heb ik de houmous & tomatenboter gemaakt, nog wat geprutst aan de kruidenkaas & de tafel gedekt.

Is het echt eten?

Jazeker, veel echter dan dit wordt het niet. Maar dat is bij soep een eitje, zodra je door hebt hoe je bouillon kunt maken zonder blokje.  Daarvoor zijn in essentie drie dingen nodig: goede ingrediënten, veel tijd, en genoeg zout.

En wat kost dat?

De bouillon

 • pondje kastanjechampignons: €4,00
 • selderijstengels: €0,30
 • wortels  €0,30
 • ui: €0,20
 • knoflook, tijm, laurier, venkelzaad, peperkorrels: ik schat samen €0,30
 • scheutje sherry:  €0,50
 • ongeveer 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini): Was een cadeautje van Italië-gangers, maar laten we zeggen €2,50

Dat is 8 euro 10 voor 2 liter bouillon, waarvan ik de helft gebruikt heb voor m’n soep. Dat klinkt duur hé. Laat ik er voor het idee dan even de ingrediënten van een blokje paddenstoelenbouillon bij zetten:

Zout, plantaardig vet, smaakversterkers (E621, E627, E631), gistextract, 1% gedroogd eekhoorntjesbrood, aroma’s, lactose, gedroogde tomaten.

En dan die ene procent gedroogd eekhoorntjesbrood, die zo trots vermeld staat op het doosje. “Met gedroogde stukjes porcini”. Zo’n tablet weegt 11 gram, kost negen en een halve cent en is voor een halve liter bouillon. Dat betekent dat er per halve liter bouillon 0,11 gram eekhoorntjesbrood in zit. Nul komma elf gram. Dat wil zeggen dat de blokjes per gram eekhoorntjesbrood ruim 86 cent kosten (9,5 / 11 * 100).

Mijn zelfgemaakte bouillon bevat per halve liter 3,5 gram eekhoorntjesbrood. Kosten: 2 euro en 2 cent. Per gram eekhoorntjesbrood is dat bijna 58 cent. Kortom: zelfgemaakte bouillon is niet goedkoop, maar als je kijkt naar het bepalende ingrediënt dan eigenlijk juist weer wel.

Word je duizelig van de cijfertjes? Ik ook. Ik zit hier nu heel verbaasd te zijn. Maar als ik niet één of andere domme denkfout heb gemaakt, kunnen we dan de blokjes bospaddestoelenbouillon van AH nomineren voor het Gouden Windei?

Maar goed, de rest van mijn soep.

 • de gehaktballetjes: €1,10
 • selderijstengels: €0,30
 • wortels:  €0,30
 • prei: €0,40
 • palmkool: €0,50
DSC02537

Broodje houmous

Brood: €1,50 ongeveer

Van de smeerseltjes (plus overig broodbeleg) schat ik dat we samen voor €1,00 hebben opgegeten. Totaal vandaag: 8 euro en 15 cent.

Afval

Groenterestjes, een champignondoosje, de plastic verpakking van het gehakt en een zakje van het brood.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.