Een week echt eten, dag 6: nasi

Vandaag was de sambal op. Toen ik ‘s-ochtends in de toko stond met mijn favoriete soort in handen, zag ik tot mijn schrik dat daar drie verschillende conserveringmiddelen in gingen. Dat gaat niet, deze week. Zoals Michael Pollan zegt in zijn handleiding Echt Eten:

Mijd voedingsproducten die ingrediënten bevatten die een normaal mens niet in zijn provisiekast heeft staan.

Zelf maken dus. Het is gelukt, maar dat heb ik geweten. Capsicum-high! 🙂 Het bestaat echt!

DSC02496Vandaag was zo’n dag dat ik zonder de “echt eten”-opdracht brood met vissticks op tafel had gezet. Vijf uur, speelgoedexplosies all over the place, drukke dag gehad, en dan nog nasi met toebehoren willen gaan koken. Never nooit niet. Maar dus toch. Om kwart voor zes zaten we aan tafel. Nasi, vers gemaakte satésaus, een omelet, en geroerbakte groene blaadjes die ik had afgekeken van Masterchef-coryfee Kylie Kwong. Geen atjar, helaas. Die had ik blijkbaar een paar dagen geleden al moeten maken. Maar wel zelfgemaakte sambal dus.

 Hoeveel werk is dat?

DSC02519Zelf sambal maken is niet moeilijk, en ook niet veel werk. Er slingeren honderden recepten op het internet. Ik heb rode peper, ui, knoflook en flink wat zout met een scheut olie fijn laten hakken door de staafmixer, de boel opgebakken in een hete wok (dat leek me beter voor de houdbaarheid) en de sambal op smaak gebracht met palmsuiker en azijn. Alleen dat proeven hé…

Maar goed. Het gaat hier om de nasi. En als je al gekookte rijst hebt staan is die zo klaar.

  • groente snijden (ik had prei, ui en paprika): 5 minuten
  • blokjes vlees snijden (ik gebruik meestal speklappen, maar ander varkensvlees, rundvlees, kip of tofu kunnen ook prima. Alleen groente kan trouwens ook, dat doe ik ook vaak): 3 minuten
  • koriander- en komijnzaadjes vijzelen, trassi verkruimelen, palmsuiker fijnhakken: 3 minuten
  • nasi maken: vlees aanbakken in een hete wok, groente en specerijen toevoegen, sojasaus, suiker en sambal erbij, rijst nog even meebakken, en klaar. Misschien 10 minuten.

DSC02505 - kopieSatésaus kan simpel en supersnel, en laat zich trouwens ook heel goed invriezen.Pindakaas op een zacht vuurtje warm maken met zoveel vocht dat de saus precies dik genoeg wordt: gewoon rustig in scheutjes toevoegen en blijven roeren. Meestal gebruik ik een blik kokosmelk, maar die was vandaag op, dus ik heb kippenbouillon en een blok santen gebruikt. Gewone melk, d.w.z. koemelk, kan ook. Op smaak maken met sojasaus en wat sambal. Het kan natuurlijk opgepimpt, met ui, knoflook, trassi, notenboters of vers fijngehakte noten/pitten/zaadjes, maar de basisversie is ook al lekker. En was klaar in nog geen 10 minuten.

Omeletje bakken: 4 minuten.

Is het echt eten?

Lijkt me wel. De pindakaas komt uit de bio-winkel, en bevat gemalen pinda’s en zout. En ik ben om: ik vind ‘m veel lekkerder dan die van het bekende A-merk. En voor de saté is deze pindakaas onovertroffen.

Maar een en ander is natuurlijk niet lokaal. kokospalmen groeien hier niet, rijst ook niet, en trassi wordt hier ook al niet in de buurt gemaakt. Maar als we nog maar eens Michael Pollan’s handleiding Echt Eten er bij pakken, dan lezen we:

Eet niets dan uw (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.

Als ik mijn Wannée als maatstaf neem, het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool in een druk van voor de Tweede Wereldoorlog, dan zou mijn overgrootmoeder de santen wel kunnen herkennen. Net als de trassi, de sambal, de koriander en de komijn.

DSC02510

En wat kost dat?

De nasi

  • 300 gram rijst: €1,43
  • 2 uien: €0,30
  • knoflook €0,15
  • speklapjes €3,25
  • tamari, specerijen, sambal: geschat maximaal €0,50 samen

De saté

  • 1/3 pot pindakaas: €1,00
  • kippenbouillon: uit de vriezer, getrokken van een karkas + afgekloven botjes. Restverwerking, dus €0,00
  • half blokje santen: €0,25
  • tamari, sambal, palmsuiker: geschat maximaal €0,50 samen

Omelet & rauwkost

  • 3 eieren €0,72
  • halve komkommer  €0,63
  • paar wortels €0,30

Geroerbakte groente:

  • half bosje raapsteeltjes: €0,65
  • half doosje champignons: €1,00
  • snijbiet uit de tuin: gratis
  • scheut tamari, wat sesamzaadjes: geschat maximaal €0,20 samen

Samen 10 euro en 78 cent. Maar er was nog een eenpersoonsportie van de nasi & saté over.

En oh ja, mijn potje zelfgemaakte sambal kostte misschien anderhalve euro aan ingrediënten.

Afval

Iets meer afval dan andere dagen: de plastic verpakking van de speklapjes, plastic en papier van de santen, en een lege pindakaaspot. En de gebruikelijke groente-afsnijsels & eierschalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *