Een week echt eten, dag 5: lasagne

Ik kook een week lang echt eten: vers, onbewerkt, direct van het land. En ik leer een boel! Vandaag is het dag 5, woensdag, en maak ik lasagne. En wat heb ik vandaag geleerd? Dat het lasagne is, en geen lasagna. En dat je kaassaus niet direct uit de koelkast moet willen verwerken. Dan heeft het namelijk de substantie van oud behangplaksel…

DSC02482

Maar eerst even over de pasta. Eigenlijk had ik die natuurlijk zelf moeten maken, in het kader van het echt eten. Maar ehm… dat kan ik dus niet. Ik heb ik het al best vaak geprobeerd, en ik maak prima pasta, oh ja. Maar dan moet-ie gekookt, en hou ik oneetbaar vieze zachte smakeloze drab over. Korter koken, echte durumtarwe uit Italië (ook niet echt uit de buurt natuurlijk), langer kneden… het maakt allemaal niet uit. Dus. Pasta uit een doosje vandaag. Sorry.

Lasagne dus. Tomatensaus met veel verse groenten, en gehakt. Buffelgehakt staat er op het zakje. €2,92 voor 272 gram. Mag ik even lyrisch doen? Wat een lekker vlees is dat! Ik heb denk ik anderhalf ons gebruikt, in een flinke hoeveelheid saus, maar meer is ook gewoon niet nodig, zoveel smaak dat het geeft. En geen spatje vocht, kijk maar:

DSC02449

Zo hoort het!

Kaassaus erbij, een laagje groen spul, meestal spinazie, maar ik doe vandaag raapsteeltjes, de kant en klare lasagnebladen – en klaar.

Toe aten we vanillevla met bramen-bessen-jam. Helemaal zelfgemaakt, zowel de vla als de jam. Van de in het bos geplukte bramen. Yum!

DSC02488 DSC02485

Hoeveel werk is dat?

Lasagne is geen 10-minuten-klaar-eten, hoe je het ook maakt. Ik ben om half vijf aan de gang gegaan, en rond half zes was hij klaar.

Wel 10-minuten-klaar-eten was de tomatensaus, ik heb geklokt. Ui, wortel, selderijstengels, paprika, knoflook, salie en gehakt. Wassen, snijden, in de pan. Tomatensaus erbij, die had ik al eerder gemaakt. Als je in die tijd pasta kookt zit je in een kwartier aan tafel.

DSC02474Verder:

  • raapsteeltjes wassen, snijden en even smoren: 5 minuten
  • kaassaus opwarmen: 2 minuten
  • lasagnelaagjes in de ovenschaal doen: 5 minuten
  • ovenschaal in de oven zetten: 1 minuut
  • sla maken van romaine-sla, tomaat, een restje feta, het een en ander aan groene kruiden uit de tuin en wat hennepzaadjes (wordt verkocht als superfood, dat zal vast, maar ze geven vooral een lekker notig smaakje aan de sla) : 5 minuten
  • ovenschaal uit de oven halen: 1 minuut
  • fusili koken voor de kinderen, die geen lasagne wilden maar wel dezelfde saus met kringeltjespasta: 2 minuten

Is het echt eten?

Nou ja, die pasta heb ik dus niet zelfgemaakt, maar er zit niets in wat er niet in hoort. De feta – met opschriften in het Turks – komt uit Denemarken en is niet-biologisch, maar wel erg lekker, en bevat geen toevoegingen. Grensgevalletje deze week (maar hij moest op, weggooien is ook zo zonde.)

En wat kost dat?

De lasagne

  • DSC02445gehakt: €1,62
  • wortels €0,30
  • ui: €0,15
  • 1/2 paprika: €0,25
  • 1/3 pakje lasagnabladen: €0,40
  • restje selderijstengels: €0,75
  • knoflook: €0,10
  • half bosje raapsteeltjes: €0,65
  • tomatensaus van een ruime pond tomaten, ongeveer €1,00
  • de rest van de eerder gemaakte kaassaus: €1,62
  • wat pasta: €0,30

De sla

  • halve komkommer: €0,63
  • paar blaadjes romaine sla: €0,30
  • schepje hennepzaadjes: verwaarloosbaar, zeg €0,02
  • feta: €0,90
  • kruiden uit de tuin: gratis

De vanillevlaDSC02382

  • halve liter melk: €0,45
  • 30 gram suiker, verwaarloosbaar: zeg €0,03
  • 1/4 vanillepeul: €0,15
  • 30 gram maizena:  €0,08
  • schepje jam per persoon: naar schatting  €0,10

Totaal voor twee volwassenen, een kleuter en een peuter: 8 euro en 99 cent voor de lasagne en de sla, en 81 cent voor de vla.

Afval

Het blikje van de feta was leeg, maar verder alleen groente-afsnijsels die op de composthoop gingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *