Een week echt eten, dag 3: hartige taart

Ik kook een week lang echt eten: vers, onbewerkt, direct van het land. En ik leer een boel! Vandaag is het dag 3, een maandag, en eten we hartige taart. Met zelfgemaakte bodem ook nog! Veel werk? Duur? Lees verder!

DSC02333

Op dinsdag komt de nieuwe krat boodschappen. Maandag kijk dus ik alle bakjes in de koelkast na, vis de laatste wortel uit de groentela en tel hoeveel eieren er nog zijn. Want op maandag bak ik hartige taart. Het ideale restjesvoedsel: restjes groente, kaas, vlees, alles kan er in.

Normaal doe ik dat met bladerdeeg uit een pakje, maar voor de gelegenheid heb ik zelf deeg gemaakt. En nu vraag ik me dus af waarom ik dat niet vaker doe: het is doodsimpel, zo klaar en hartstikke lekker.

Mijn koelkastrondje leverde verder nog een paar gekookte aardappels op, wat selderijstengels en drie ietwat verlepte stronkjes witlof. Met een ui & een handvol groenten uit mijn diepvrieszak-met-groenten-voor-noodgevallen genoeg om een taart mee te vullen. En een vergeten krop romaine sla, die zat verstopt achter de augurkenpot. Mooi, taart met sla! Daar kunnen mooi ook de laatste komkommertjes uit de tuin in.

Hoeveel werk is dat?

Dat deeg, dat is dus belachelijk weinig werk. Veel stapjes, dat wel, maar korte stapjes, die prima tussen de bedrijven door kunnen.

DSC02314

  • bloem, boter, zout en melk in de keukenmachine doen: 3 minuten
  • de keukenmachine kneedt terwijl ik andere dingen doe (lees: verder schrijf aan de pannenkoekenblogpost van gisteren)
  • deeg in folie wikkelen en in de koelkast leggen: 1 minuut
  • wat later: taartvorm invetten, de helft van het deeg uitrollen, deeg in de taartvorm leggen, alles in de koelkast zetten: 10 minuten, maar dat was met een meehelpende peuter die ook wilde rollen
  • oven aanzetten: 10 seconden
  • taartbodem in de oven zetten: 10 seconden.
  • gebakken taartbodem uit de oven halen: 10 seconden (plus een minuut voor het zoeken van de ovenwant).

En nu heb ik dus een halve deegbol over. Eens kijken of zo’n bodem zich laat invriezen voor dagen met haast. Met deeg werkte dat niet, maar al gebakken misschien wel.

DSC02323En de rest:

  • groente snijden en even stoven: 10 minuten
  • oven aanzetten: 10 seconden
  • kaassaus maken voor de vulling, én meteen ook voor de lasagne van overmorgen: 12 minuten, inclusief het raspen van de kaas (I love my keukenmachine!)
  • groente, eieren, room en kaassaus mengen en in de bodem scheppen, bodem in de oven zetten: 3 minuten.

That’s all folks. Veel stapjes, veel wachttijd, maar niet moeilijk of veel werk. En als die bodem uit de vriezer kan is het helemaal een piece of cake (pun intended).

Is het echt eten?

Ik vind van wel. De groenten, de kaas-eieren-vulling, de zelfgemaakte bodem: zeker weten. Maar… die diepvrieszak uit de supermarkt. Daar kun je over twisten. Maar het is wel onbewerkte biologische groente, vriesvers en in kleine stukjes. Ik vind het ideaal, als noodgreep voor de momenten dat de planning spaak loopt. En zonder die zak zou ik boodschappen moeten doen.

En wat kost dat?

DSC02336De bodem

  • 250 gram speltbloem €1,15
  • 125 gram boter €1,13
  • 100 gram melk €0,10

Totaal 2,38 voor 2 bodems, is dus €1,19.

De groente

  • witlof: €1,20
  • ui: €0,15
  • selderijstengels: €0,30
  • handje diepvriesgroenten: €0,10
  • knoflook: verwaarloosbaar, zeg €0,02
  • blaadjes salie uit de tuin: gratis
  • een restje gekookte aardappels: ja, wat zal ik daar eens voor rekenen… zeg €0,10

De kaassaus

  • 30 gram boter €0,27
  • 30 gram bloem €0,28
  • halve liter melk €0,45
  • 60 gram oude kaas €0,75
  • 40 gram jong belegen kaas €0,38

Totaal 2,13. Twee derde hiervan is voor de lasagna, de rest gaat in de taart: €0,71

Overige taartvulling

  • 3 eieren €0,72
  • beetje room – een van de voordelen van rauwe melk: je schept de room er zo af. Kosten: verwaarloosbaar, zeg €0,05

Sla & rauwkost

  • 1/3 krop Romaine sla: €0,42
  • twee komkommers uit de tuin: gratis
  • 1 tomaat van ongeveer 100 gram, €0,19

Totaal, voor twee volwassenen, een kleuter en een peuter:  5 euro en 15 cent. En dan waren er nog een paar stukjes taart over voor de lunch.

Afval

De folie die ik gebruikte om het deeg te laten rusten, en een kaaspapiertje. Groenteresten en eierschalen gingen op de composthoop.

 

2 gedachten over “Een week echt eten, dag 3: hartige taart”

  1. Mm, dat ziet er goed uit! En wat een handige manier om restjes op te maken. Die ga ik ook invoeren 🙂
    Een noodoplossing voor haastmomenten achter de hand hebben (zoals een gebakken taartbodem of voorgesneden groenten) lijkt me alleen maar handig. Het lijkt me toch het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat de dagelijkse basis goed zit. En voor de haastmomenten de beste haalbare oplossing kiezen.
    De echte die-hard alles-zelf-maker kan natuurlijk altijd nog kiezen om die biologische groenten zelf op een zondag voor te snijden en in te vriezen voor noodgevallen. Al is het dan de vraag of er net zoveel voedingsstoffen bewaard blijven als wanneer het in de fabriek met speciaal daarvoor bestemde vriezers wordt gedaan.
    En wat lekker weinig afval! Mijn week-met-pakjes-en-zakjes uit de supermarkt levert al een hele tas vol plastic op, en ik ben pas halverwege! Voor het folie heb ik trouwens nog wel een leuk alternatief: katoenen doekjes met bijenwas. Makkelijk te maken (bijenwas even op de doek smelten in de oven), goed te hergebruiken en als ie versleten is, kan het op de composthoop.

    1. Dank voor je reactie Kim! Lekker restjeseten, beter kan niet 😉 Ik ben heel benieuwd hoe de tentoonstelling op het oogstfeest er uit gaat zien!
      Zelf groente snijden voor de vriezer is volgens mij alleen zinvol als je een overschot hebt weg te werken. Per ongeluk meer gekocht dan je kunt opeten, of een overvloed aan oogst. Ik doe het trouwens wel met seizoensproducten: in augustus gaan er tig bakjes tomaten- en paprikasaus de vriezer in.
      En wat een goed idee, die bijenwasdoekjes. Dat ga ik zeker proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *