Een week echt eten, dag 2: pompoenpannenkoeken

Ik kook een week lang echt eten: vers, onbewerkt, direct van het land. En dat is leuk, én lekker! Vandaag is het dag 2, en eten we pannenkoeken. Maar wat doet die pompoen dan daar op de foto? Lees verder!

DSC02229-1

Voordat ik kinderen kreeg had ik allerlei ideeën over kinderen & eten. Van die kinderen die niks lusten, nou, dat komt door een verkeerde opvoeding hoor. Ik zou dat heel anders aanpakken, als ik ooit kinderen zou krijgen. Ik zou ze alles laten proeven, lekker en gevarieerd voor ze koken, en kinderen krijgen die groente aten, en vis, en allerlei soorten kaas. En ze zouden nooooit snoepen. Ha!

Dat laatste is bijna gelukt: hoewel zoon & dochter mama’s chocoladeverslaving delen geven ze weinig om “echte” snoepjes. Maar op alle andere punten heb ik jammerlijk gefaald. Dochter (bijna 3) zat van de week nog kokhalzend aan tafel toen ik haar overhaalde om een sperzieboon te proeven. En zoon (5) heeft onlangs zijn repertoire uitgebreid: hij eet nu ook bietjes. Dat brengt het totaal aantal groentes dat hij vrijwillig eet op vijf.

Vrijwillig? Ja, want mama gooit alle trucs in de strijd om toch maar wat variatie in het menu te brengen. Pastinaak door de aardappelpuree, venkel in de smoothie. (Smoothies rule!) En pompoen in de pannenkoeken dus. Niet altijd hoor, maar aangezien er toch gegrilde pompoen in de koelkast stond maakte ik een variatie op de Verrukkulukke pompoenpannenkoekjes uit Kiind magazine.

Hoeveel werk is dat?

DSC02299Een flinke stapel pannenkoeken bakken is best veel werk. Beslag maken kan in een paar minuten met het standaard recept (400 gram meel, paar eetlepels havermout, twee eieren, een liter melk, wat zout, en zoveel water als nodig is om lekker dun beslag te krijgen). Nu met de pompoen erdoor was ik wat langer bezig, inclusief proefpannenkoek een kwartiertje ofzo.

Met twee koekenpannen bak ik in twintig minuten een redelijke stapel pannenkoeken. Nu had ik maar één pan in gebruik, want ik was tegelijk bramenjam aan het maken & de keuken aan het opruimen. Mama doet multitasking. Weinig succesvol, helaas, want de jam was jammer genoeg niet op tijd klaar voor het eten, en de kinderen kregen honger voor ik klaar was met bakken, dus ik heb niet eens een mooie foto van de hele stapel pannenkoeken.

Is het echt eten?

DSC02301Jazeker wel. Afgezien van de pompoen ging er speltbloem in het beslag, en roggemeel, en havermout dus. De melen zijn  allemaal gemalen door korenmolen de Leeuw in Lettele (de molenwinkel is een aanrader!) en het spelt is net buiten Deventer verbouwd, door Jopie en Heleen van boerderij de Haverkamp. En ook de overige ingrediënten komen uit mijn boodschappenkrat.

Op de pannenkoek ging de appel-perenmoes die ik gisteren maakte, en zelfgemaakte aardbeienjam uit de voorraad. Biologische appelstroop, en plakjes banaan. Allemaal behoorlijk ok. En (ssst…) ook nog uiterst onverantwoorde suikerstroop & poedersuiker. Zo vaak eten we nou ook weer geen pannenkoeken.

DSC02286Ik realiseer me trouwens ineens dat de geleisuiker die ik heb gebruikt voor de jam natuurlijk ook niet “oorspronkelijk” is, of  “rechtstreeks van het land, uit de buurt, van ’t seizoen en zo puur mogelijk.” Het fruit is dat dan weer wel, maar de suiker is natuurlijk stevig bewerkt, van ver weg, en ook nog een gemengd met geleerpoeder. Oeps. Hoe deed men dan vroeger dan? Voor de opkomst van de goedkope suiker werd er toch ook wel fruit geconserveerd? Dat moet ik eens uitzoeken…

En wat kost dat dan?

  • De rest van de pompoen: €0,91
  • 3 eieren à 24 cent: 0,72
  • liter melk: €0,91
  • 300 gram speltmeel €0,40
  • 100 gram roggemeel, €0,16
  • paar eetlepels havermout: minimaal, zeg €0,05
  • beleg, laat ik eens een gooi doen: €1,00, waarvan €0,50 voor de banaan

Totaal, voor twee volwassenen, een kleuter en een peuter:  4 euro en 15 cent. En dan waren er nog een paar pannenkoeken over voor het ontbijt ook.

Afval

Eierschalen & pompoenpitten, en die gingen op de composthoop. Verder niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.