Wintervoorraad

Ik ben druk geweest met inmaken & bewaren deze zomer. Veel experimenten, sommige meer geslaagd, andere wat minder. Inmiddels staan er heul veul potten in de (koel)kast en zit de vriezer lekker vol. Laat die herfst maar komen! Wat heb ik zoal gemaakt?

Tomatensaus

Klassieker, altijd goed. Voor pasta, in stoofjes, in sausjes, opkikker in soep, met witte bonen… tomatensaus is overal goed voor.

Wanneer? In juli/augustus, als de tomaten goedkoop en lekker zijn.

Biologisch? Liefst wel, want gangbare tomaten bevatten hormoonverstorende stoffen. Maar ja, biologische tomaten zijn dan weer niet goedkoop. Wel lekker trouwens. Ik maakte al een hele voorraad saus voordat ik dit las, en ja, die ga ik ook weer niet weggooien. Zucht.

Hoe? Tomaten halveren, die op de foto hadden een hele harde kern, die kan eruit. Grillen in de oven, eventueel met wat teentjes knoflook en een uitje in stukjes, totdat flink wat van het vocht verdampt is. Gegrilde ui en knoflook in de koelkast bewaren voor later gebruik. Tomaten overdoen in een pan, laten pruttelen tot het flink is ingedikt & tot moes gekookt. Grote stukken vel er tijdens het pruttelen uit vissen, verder doe ik niet aan ontvellen.  Als er veel harde stukken in de saus zitten nog even de staafmixer er door. Zeven kan ook, maar ik doe het niet. Deel meteen opeten, over de pasta ofzo, de rest is voorraad.

Bewaren? In kleine bakjes in de vriezer, een maand of vier, vijf gaat hier goed. Een paar porties als deelblokjes invriezen in ijsblokjesbakjes.

Onthouden: volgend jaar meer tomatenplanten in de moestuin!

Paprikasaus

Zie tomatensaus, op alle punten. Behalve dan dat de paprika’s liefst wel ontveld moeten worden. Ik gebruik rode, oranje en gele, geen groene. Punt en ronde door elkaar.

Gegrilde paprika’s even laten uitdampen in een plastic zak, of in een pan met het deksel erop, dan komt de schil goed los. Niet helemaal laten afkoelen (dat gebeurde mij dit jaar tot drie keer toe) dan gaat het ontvellen weer veel moeizamer.

Op de foto trouwens geen paprikasaus maar de ingemaakte waar ik al eerder over schreef. Die ondertussen alweer bijna op is.

Appelmoes, gewone en met rozijntjes

Mjam. Veel lekkerder dan uit de winkel. Baby en peuter smullen ervan. Ik ben benieuwd hoe het blijft bij bewaren.

Wanneer? September, de minder mooie appels van de nieuwe oogst zijn goedkoop.

Biologisch? Liefst wel, bij de appelteelt wordt relatief veel pesticide gebruikt.

Hoe? Schillen, klokhuis eruit, in stukjes, kaneel en /of rozijntjes erdoor, evt. wat suiker, op klein pitje tot moes koken.

Bewaren? Ik heb een deel in bakjes in de vriezer, een deel in kleine potjes. Alles in porties voor één maaltijd.

Aardbeienjam: gewone, met munt, en met balsamico

Dit was minder geslaagd. Ik heb jam gemaakt met pectinepoeder & minder suiker, en de verse jam was in juni wel lekker, maar toen ik vorige week een potje open draaide vond ik hele dikke klonterige jam die na een paar dagen ging gisten. Yuk. Misschien nog bruikbaar voor ijs?

Sap, limonade en siroop

Aardbeienlimonade en -siroop, aardbeien-frambooslimonade, sap van blauwe en rode bessen, druivensap… allemaal even lekker en snel op. Ik heb nu alleen nog druivensap, en wat bakjes siroop in de vriezer.

Wanneer? Als het fruit rijp is en de vogels het gaan opeten. Meteen verwerken, niet denken “dat komt  straks wel”.

Biologisch? Niet van toepassing, want uit de tuin. Ik vind kleinfruit uit de winkel te duur voor dit soort toepassingen omdat je zoveel nodig hebt. Oh, en niet-biologische aardbeien bevatten veel pesticide.

Hoe? Wassen, steeltjes & blaadjes zoveel mogelijk verwijderen. Opkoken, met een beetje suiker, dan komt het vocht beter los. Even laten doorkoken, tot het vochtpeil hoger staat dan het fruit, dan wat laten afkoelen. Zeven. Bij fruit met tanines (zoals druiven) de pulp niet aandrukken, bij bv. aardbeien juist wel.

Naar smaak suiker toevoegen aan het sap. Voor sap een klein beetje, het druivensap bevat iets van twee eetlepels suiker op een soeppan druiven. Die is – eenmaal geopend – dan ook maar een paar dagen houdbaar. Voor limonade wat meer, ook weer naar smaak, voor siroop de helft tot twee derde van het gewicht van het fruit.   Nog eens opkoken, proeven (pas op, heet!) en overgieten in gesteriliseerde flessen en potten.

Bewaren? Ik doe het in glazen flessen die bij afkoelen vacuüm trekken, en dan alsnog in de koelkast. Mijn moeder vriest sap in, in kleine plastic waterflesjes.

En verder?

  • Verjus
  • Pickles van bloemkool, wortel, ui en augurk
  • Augurk met dille in het zuur
  • Zoetzure courgette & ui
  • Mangochutney
  • Pittige mango-appelchutney

Maar daarover later misschien meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *