Weekmenu week 39

Obelix!!!

Op de vrijdagmarkt vond ik deze week tot mijn verrassing een heuse poelier. Eentje met “biologisch” wild, waaronder wild-zwijn-filetjes, van zwijnen die naar zijn zeggen lekker hadden kunnen scharrelen op de Veluwe. En betaalbaar ook nog… die wilde ik wel proeven. We aten ze meteen vrijdagavond, met gebakken aardappeltjes uit de oven, erwtjes&worteltjes bonne femme en kropsla.

En? Lekker? Nou ja, niet vies of zo. Maar eerlijk? De varkentjes van Helder Varken hebben bakken meer smaak.

Paddenstoelenstoofpot volgens Mark Bittman

Ik heb een nieuwe held. Hij heet Mark Bittman, komt uit Amerika, en schrijft kookboeken en voor de New York Times. Zijn vuistdikke How to Cook Everything Vegetarian is in het Nederlands vertaald als De Dikke Vegetariër, en oh mensen… wat een geweldig boek is dit. Niet alleen vanwege de mega-hoeveelheid recepten, maar vooral omdat er zoveel uitleg in staat over achtergronden, producten en kooktechnieken. Dit is geen kookboek, maar een complete kookcursus!
Wat mij betreft echt een aanrader voor iedereen die creatiever en/of zonder zakjes en pakjes wil leren koken, vegetarisch of niet.

Vandaag aten we de Extra lekkere stoofpot met paddenstoelen en gierst, alleen was de gierst op, dus het werd Extra lekkere etc. met quinoa. En lekker was het. Voor herhaling vatbaar. Recept volgt, want ik heb het boek uit de bieb en ik wil dit nog eens maken. Hier dus!

In de stoofpot ging ook groentebouillon,  ook al naar een recept werkbeschrijving uit de Dikke Vegetariër. Ik maakte meteen maar een pan vol, met allerlei groente- en kruidenafsnijsels die ik al een paar dagen had opgespaard. Er ging ook een bouillonblokje bij, dat ik nog vond onderin de kruidenla. Dat was jammer genoeg een minder geslaagd idee: we zijn de e-nummers ondertussen zo ontwend dat ik de smaakstoffen (de MSG?) overal doorheen proef.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Zo’n echte klassieker, gehaktballetjes in tomatensaus. Ik heb mijn vriezer vol met overheerlijk wild rundvlees, dus dat wordt vast lekker. Erbij bloemkool & boontjes, die ook even door de saus mogen zwemmen, met gedroogde  zwarte olijven. En pasta, denk ik. Of toch aardappeltjes, want de vijf kilo die ik twee weken geleden goedkoop kocht bij Hof van Twello is nog lang niet op. En dan maak ik meteen wat extra saus, voor over de polenta. En bewaar ik wat van het gehakt voor in de curry.

Polenta

Volgens de kaasboer is polenta hip: ik was al de derde vrijdag die kwam voor kaas voor in de polenta. Goh, zouden al die mensen Carolines blog lezen? Maar goed, wij eten deze week dus maïspolenta, met daarin de minikolfjes van de mais uit de tuin. Erbij tomatensaus, en sla.

Curry

Echt herfsteten vind ik dat, van die lekkere gevulde groentecurry. Alles wat dringend op moet kan er in. In dit geval een restje bloemkool, denk ik, en het schattige kleine pompoentje (ter grootte van een tennisbal) dat ik vanmiddag geoogst heb in de moestuin. Boontjes, een handje linzen, een aardappeltje, en lekker veel verse knoflook & gember. En een klein beetje gehakt voor de smaak, iets van 100 gram doet al zoveel. Zilvervliesbasmati erbij, komkommerraïta ernaast, en klaar.

Groentesoep

Wat er nu nog in de groentela ligt gaat dan aan het eind van de week in de soep. Met bonen en geraspte kaas, dan wordt het een soort minestrone. De bonen gaan al een dag van tevoren in de week, en als alles volgens plan gaat dan maak ik de soep in de loop van de ochtend, die kan dan de rest van de dag op smaak komen in de hooikist.

Stamppot

Want het is herfst. Dus eten we stamppot. Wat voor stamppot… dat zien we eind van de week wel. Dan is er weer markt of tijd voor een boerderijrondje.

Oh ja, die flespompoen

En dan heb ik nog een dag en een flespompoen over. Wat zal ik daar eens mee verzinnen? Ik pak de Dikke Vegetariër er maar weer eens bij.

 

 

 

2 thoughts on “Weekmenu week 39

 1. Estella

  Nog een leuke tip? Of misschien ken je hem al: Erik Schippers levert wekelijks de groenten, verse kruiden, fruit, brood en vlees van de biologische boeren uit de buurt. Tegen kostprijs ongeveer, zijn omzet haalt hij uit zijn inkoopvoordeel en je hoeft er niet eens de deur voor uit. Meld je aan voor zijn wekelijkse bestellijst, vrijdag in de mail, uiterlijk maandag bestellen, woensdag in huis. http://www.raddraaier.com.
  Yum yum! Werkelijk een uitkomst voor wie niet de kans ziet om al die adresjes langs te fietsen op hun openingstijden.

  1. Anouk

   Ah ja, ik heb Erik gesproken op de streekmarkt. Leuk idee 😉
   (Weet je nog dat ik jaren geleden zelf met een soortgelijk plan rondliep?)
   Ik heb me meteen ingeschreven, handig voor de drukke weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.