Zelfgemaakte baked beans

Vroeger, toen ik student was, toen at ik vaak witte bonen in tomatensaus. Ik kon niet koken en ik had geen geld, dus met een blik bonen in saus, een zak soepgroente en een scheut water maakte ik voor een gulden een soepje waar ik drie dagen van at. Goeie ouwe tijd…

Later at ik wel eens baked beans uit blik bij het ontbijt. Met eieren, en spek. Na een avond in de kroeg was dat een goed begin van de dag.

Tegenwoordig kom ik niet meer in de kroeg. Geen katers ook, groot voordeel is dat. En ik vind dat ik kan koken. Waar logisch uit volgt dat, wanneer manlief op een dag smeekt om een full English breakfast, dat ik dan dus zelf bonen in tomatensaus ga maken.

Pardon? Jawel! En hiermee sta ik hiermee 1-0 voor in de competitie mama vs. de fabriek. Want ze waren ongelooflijk lekker, voor zoiets simpels. 

Ingrediënten

  • paar handenvol gedroogde witte bonen  (Ik vind de gedroogde peulvruchten uit de natuurwinkel of de Turkse supermarkt meestal lekkerder dan die van de ‘gewone’ super.)
  • lekkere tomaten (ik had 1,5 kilo)
  • olijfolie, om te bakken
  • boter of ghee

Bereidingswijze

Dag 1: zet de bonen ‘s-avonds voor je naar bed gaat in de week in ruim water.

(De bonen moeten minimaal 12 uur weken, als ze oud zijn langer. )

Dag 2:  spoel de geweekte bonen af. Kook de bonen in vers water zonder zout tot ze gaar zijn, zo ongeveer een uur. Snij de tomaten in grote stukken en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie. Stoof de tomaten in de oven op lage temperatuur (140-160 graden)  in pakweg anderhalf uur tot saus. Af en toe doorroeren, zodat er geen stukjes verbranden.

Als je niet van velletjes houdt dan kun je de tomaten trouwens eerst ontvellen. Ik ben niet dol op velletjes maar vind dat een r*tklusje, en laat ze dus zitten.

Laat de tomaten en de bonen afkoelen en zet ze in de koelkast.

Dag 3: neem de hoeveelheid bonen die je nu wilt opeten. Bak deze op een middelhoog vuurtje in boter of ghee,  met een paar scheppen van de tomatensaus. Op smaak brengen met zout, eventueel ook peper. Eet met toast, bacon en eieren.

Voor de vriezer

En dan is er natuurlijk over. En best veel ook. Ik heb nu een paar portiebakjes gekookte bonen in de vriezer, voor een snelle maaltijd, en een flinke bak overal-goed-voor tomatensaus. Want ja, dit wil niet in kleine beetjes tegelijk.

Kostenplaatje

De kilozak bonen was ongeveer 2 euro. Ik heb 300 gram gebruikt, dus dat komt op 60 cent. Tomaten ongeveer 1,50 bij de Turk. Samen 2,10, plus een paar centen voor gas, energie en olie/boter. Daar haal je in de supermarkt 2-3 potten bonen in saus voor, veel goedkoper is zelf maken dus niet. Maar… deze kwaliteit, zo zuiver, zonder suiker en e-nummers, met saus van tomaten in plaats van water en puree, dat is helemaal niet te koop.

Ook leuk

Nou kun je hier natuurlijk nog van alles aan toevoegen. Ik denk dat ik volgende keer een in vieren gesneden ui laat meetrekken in de tomaten.

De recepten op het internet komen met allerlei varianten. Spek en zout bij de bonen bijvoorbeeld. Slecht idee, denk ik: spek laten meetrekken vind ik een beetje zonde als je het kookvocht nergens voor gebruikt, van zout worden de velletjes taai. Ook wordt vaak voorgesteld om suiker, azijn en kruiden door de tomaten te doen. Kan, maar als je lekkere tomaten hebt is dat volstrekt overbodig. Geduld geeft dan betere saus dan toevoegingen, vind ik.

1 thought on “Zelfgemaakte baked beans

  1. Pingback: Weekmenu week 24, bij benadering « Mama kookt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.