Weekmenu week 24, bij benadering

We doen weer een poging tot een weekmenu!

Zaterdag: Pasta met venkel, prei en spinazie, met in ghee gebakken zalm

In wat gebakken? Ghee, geklaarde boter waar ook nog het water uit is gekookt. Hier vind je de uitstekend te volgen instructies (met foto’s!) van Janneke Vreugdenhil. Ghee is simpel te maken, lekker, en ook nog eens gezond omdat je het tot hoge temperaturen kunt verhitten zonder dat er allerlei kankerverwekkende stofjes ontstaan. En je hebt maar een klein beetje nodig voor een stuk zalm. Heb ik zomaar twee dingen geleerd op één dag!

De pasta is niet ingewikkelder dan de groenten (met een uitje en een knoflookje) aanstoven in wat olijfolie. Schep pesto erdoor, gekookte pasta erdoor, klaar. Voor peuter haalde ik de groentes even onder de staafmixer door (ja, ik weet het, maar je moet wat, het kind moet toch groente eten…) en baby knaagde met veel genoegen een paar stukken venkel weg.

Zondag: Aspergesoep met brood

We hebben zondagmiddag uitgebreid gebrunched met een full English breakfast: worstjes, eieren, bacon, baked beans on toast, the works. Op speciaal verzoek van papa, want het was vaderdag. Ehm… toch niet. Volgende week is het vaderdag. Nou ja, dan hebben wij het alvast gehad.

‘s-Avonds dus wat bescheidener. Aspergesoep met de kookvocht van de asperges van vrijdag.  Volgens het recept uit De smaak van Texel, nog steeds één van mijn lievelingskookboeken. Een blanke roux, aangelengd met wat melk en veel  aspergekookvocht, dan afmaken met een losgeklopt ei, een paar fijngesneden asperges, en wat peterselie. Kind kan de was doen.

Peuter was moe, dus vond alles vies, en baby was meer geïnteresseerd in melk dan in de apart gehouden asperge. Ach ja. Wij vonden het lekker.

En verder…

heb ik voor de rest van de week het volgende bedacht:

  • Pho, ook al van de site van Janneke Vreugdenhil: een Vietnamese soep met rijstnoedels en rundvlees in een bouillon met o.a. steranijs. Ik ga ‘m maken met taugé en paksoy.
  • Lauwwarme salade van bietjes, bulghur, spinazie en feta, een van onze zomerfavorieten. Extra lekker met bietjes van de nieuwe oogst.
  • Nasi, met babi pangang en zelfgemaakte atjar, met een extra portie voor de vriezer.
  • Stamppot andijvie, ofwel met kaas en pinda’s, ofwel met een gehaktbal.
  • Vrijdag: restjes- en improvisatiedag!

1 thought on “Weekmenu week 24, bij benadering

  1. Pingback: Weekmenu week 25 | Mama kookt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.