Troostbrownies

Zo’n dag dat de kindjes estafettehuilen, knietjes stukvallen,  drie keer omgekleed moeten worden wegens geknoei met water, limonade en andere vloeistoffen…

Zo’n dag dat er een recordaantal luiertjes doorgaat, en de baby op je ene arm ligt te drinken terwijl de peuter aan je andere arm hangt omdat hij Nu Nu Nu iets dringend moet vertellen (en je ondertussen jeuk aan je neus hebt)…

Zo’n dag dat de afwasmachine de borden niet afwast, de wasmachine vieze strepen maakt op de witte was, de ‘s-ochtends gedweilde vloer ‘s-middags onbekruipbaar vies is en dat niet schreeuwen tegen de peuter een doel op zich dreigt te worden…

Zo’n dag kook ik niet, maar haal ik een zak bolognese uit de vriezer en bak ik troostbrownies. En dan, als bij toverslag, valt de baby op mijn rug in slaap, staat de peuter blij in een bak beslag te roeren en komt buiten alsnog de zon door.

Ingrediënten

Het beslag:

  • 100 gram bloem
  • 125 gram zachte boter
  • 75 gram suiker (kristal-, riet-, basterd-, allemaal goed)
  • 20 druppels stevia of 50 gram extra suiker
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 35 gram cacao
  • melk, ongeveer 100 ml
De vulling:
  • 100 gram pure chocola, in grove stukjes.
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram ontpitte kersen

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor het beslag behalve de melk. Voeg zoveel melk toe als nodig is om de consistentie goed te krijgen: het beslag moet makkelijk door te roeren zijn, maar niet te dun. Proef (rauw ei alert!) en voeg zo nodig een beetje van het een of ander toe. Suiker bijvoorbeeld, want ik ben niet zo van het glazuurspringend zoet.

Roer de vulling door het beslag. Of een andere vulling. Zo vind ik ‘m lekker, beetje Schwarzwalder Kirsch-achtig, maar dit is natuurlijk ook een beetje een wat-is-er-in-huis gebeuren. Ik heb ‘m ook al eens gemaakt met kokos (bah), aardbeien (lekker), amandelen en geen vruchten (vond Lief erg lekker). Dadels lijkt me ook heel lekker. Of rozijntjes. Of een laag ricotta met munt middenin. Nou ja, enfin…

Bak 20 minuten op 180 graden. Zoals alle brownies: hij is de volgende dag nog lekkerder.

Eén gedachte over “Troostbrownies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *