Omfiets-worteltjes met knoflook

Nicolaas Klei introduceerde in zijn wijngidsen het begrip ‘Omfietswijn’: van die wijn die zo goed is dat je ervoor wilt omfietsen naar een andere supermarkt. Wij wonen vlak bij een uitstekende slijter, alstublieft dankuwel, maar fietsen met graagte om voor de worteltjes van de Oosterwaarde. Die zijn zo lekker, dat kun je niet uitleggen, dat moet je proeven.

Dit recept is te simpel voor woorden, maar dat is goed. Met omfietsworteltjes moet respectvol worden omgegaan. Stoven in een beetje boter, misschien met wat versgedopte doperwtjes, beetje zout en klaar.

Maar ik eet ze het liefst op z’n Italiaans, langzaam gebakken in de pan, met een paar teentjes knoflook in de schil. Het oorspronkelijke recept komt uit Passie voor groenten van Antonio Carluccio. Geen link, want het boek is niet meer te krijgen.  Hij schrijft:

Dit is ook nog een van mijn moeders klassieke bijgerechten. De worteltjes werden altijd in een zware gietijzeren pan bereid doe ook op laag vuur de warmte vasthield. De pan stond altijd een tijdje op een hoek van het fornuis te wachten tot de maaltijd klaar was. Het ging erom het vocht uit de wortelen te laten verdampen en zo de smaak te concentreren. Goudbruine randjes betekenden dat de wortelen gereed waren.

Wat heb je nodig?

 • Bos wortels
 • Olijfolie om te bakken
 • 3-6 knoflooktenen in de schil
 • fijngehakte verse peterselie
 • evt. zout
 • evt. beetje suiker
 • evt. beetje balsamico-azijn

wortelsEn dan?

 • Snij de wortels in eenhaps-stukjes. Als ze dun zijn kun je ze heel laten, of in stukjes van een paar centimeter snijden. Als ze dikker zijn snij je ze in plakjes van ongeveer een centimeter.
 • Doe de worteltjes met de olie in een zware pan met deksel, voeg als je dat wilt een snufje zout toe en bak ze al roerend een minuut of 10.
 • Voeg de ongepelde knoflooktenen toe en bak op het allerlaagste vuur tot ze gaar en zacht zijn.  Carluccio heeft het over 25 minuten, bij mij gaat het meestal sneller want mijn laagste pitje is zelfs met warmhoudplaatje nog behoorlijk warm.
 • Proef!
 • En maak ze af: heb je geen omfietsworteltjes, dan moet er misschien nog wat suiker en/of balsamico bij.
 • Bestrooi met de peterselie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.