Auberginedip

Een smeersel met aubergine dat op brood kan, als bijgerecht, tapa, of gewoon zo met een beetje sla. 

Ingrediënten voor een kommetje vol

 • 1 aubergine
 • 1/4  rode paprika
 • 3 dikke tenen (verse) knoflook, ongeschild
 • 1/4 rode ui
 • stuk feta, ongeveer een ons, grof gesneden
 • handjevol verse basilicum
 • evt. handjevol walnoten, grof gehakt
 • olijfolie
 • citroensap
 • zout

Verder nodig: oven, blender.

Werkwijze

Bestrijk de de aubergine, de paprika, de uien en de knoflook met een beetje olijfolie, en bak ze in de oven tot ze gaar en zacht zijn. Vandaag duurde dat hier 25 minuten.  (Ik bak de resterende 3/4 van de paprika en ui gewoon mee, en serveer ze apart, gooi ze een dag later in de sla, of snoep ze op.)

Laat even afkoelen zodat je je vingers niet brandt, en trek dan de schil van de aubergine en de paprika. Vroeger maakte ik me erg druk over de laatste kleine velletjes, tegenwoordig laat ik die gewoon zitten.

Doe de aubergine,  ui, en paprika in de blender. Knijp de zachtgeworden knoflooktenen uit hun velletjes (dit is zo lekker… zacht en zoet en romig) en doe de knoflookpasta ook in de blender. Scheut olijfolie erbij, beetje citroensap, en blend tot alles grof gehakt is (Wat zal het zijn? 10 seconden? 15? Zoiets. Op een tamelijk lage stand.)

Nu kunnen de feta en basilicum erbij, blaadjes eerst even in stukjes scheuren. En eventueel de walnoten. Nog een paar seconden blenderen om het goed te mengen. Zout naar smaak (en als je feta erg zout is dus niet), afmaken met nog wat olie en/of citroensap.

En dat, zoals de anonieme schrijfster van dit fantastische kookboek bij bijna elk gerecht zegt, is heel goed. Dus.

1 thought on “Auberginedip

 1. Pingback: Weekmenu week 22 « Mama kookt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.