Ierse stoofpot met lam en Guinness

Eindelijk dit recept eens getest, het flesje Guinness stond al tijden stof te vergaren. En het was heerlijk. Rijke, complexe smaak, troostrijk slecht-weer-eten. Niet zo low carb (ahum – vooral koolhydraten eigenlijk), maar de mega-after-dinner-dip bleef uit, ondanks dat we het festijn afrondden met bread and butter pudding van oud geworden krentebolletjes. Ook die was voor herhaling vatbaar!

Ik maakte ‘m met de helft minder vlees, een paar extra meiraapjes (die moeten op) en met gierst (millet) in plaats van gerst (barley), maar dat was per ongeluk. Het verschil is me ook niet echt duidelijk. Note to self: me eens verdiepen in granen. 

Ingredienten van mijn versie

 • een ruim pond lamsschouder (ik had 6,5 ons), in stukjes
 • bloem
 • aardappel (4 kleintjes, in blokjes)
 • meiraapjes (2 grote, in blokjes)
 • winterwortels (2 grote, in blokjes)
 • selderijstengels (een stuk of wat, in blokjes)
 • gele uien (2, grofgehakt)
 • knoflook (4 teentjes, gekneusd)
 • bosje van peterseliesteeltjes, rozemarijn, tijm (zie foto)
 • peterselieblad, fijngehakt
 • runderbouillon
 • flesje Guinness
 • gierst (apart gekookt in groentebouillon)

Werkwijze

De bereidingswijze is niet heel veel anders dan bij de meeste andere stoofpotjes. Bak het vlees in een hete pan aan in vet naar keuze (reuzel is denk ik authentiek, ik gebruikte roomboter met een scheut olie, en margarine, ghee of kokosolie kan natuurlijk ook). Bestrooien met bloem als het vlees een beetje bruin wordt, even goed laten karamelliseren. Vlees uit de pan nemen, afblussen met een scheutje Guinness, aanbaksels goed losroeren. Indien nodig wat extra vet toevoegen, en op een laag pitje de ui, wortels, knoflook en selderijstengels aanfruiten tot ze zacht zijn (jawel, ook Ieren doen aan soffrito).

Vlees weer in de pan, bij de ui etc., en aardappels en meiraap toevoegen. Even kort aanstoven, dan stoofvocht toevoegen: de Guinness dus, en zoveel bouillon als nodig is om de boel flink vochtig te houden. Ook de gierst kan er nu bij. Aan de kook brengen, en minimaal twee uur laten stoven op een heel klein pitje. Ik deed ‘m de hele middag in de hooikist: geen gevaar voor aanbakken of verbrande kinderhandjes, en nog milieuvriendelijk ook.

Voordat je ‘m gaat eten op smaak brengen met zout en peper (niet te zuinig, het zout haalt de smaken op).  De fijngesneden peterselie kan er door geroerd of in een schaaltje op tafel, ter voorkoming van de “Yuk er zitten groene dingetjes in mijn eten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.