Groene blaadjes stamppot

Opgeleukte stamppot. Superlekker, en nauwelijks meer werk dan de traditionele gestampte pot. Het geeft me een lentegevoel, terwijl het vullend genoeg is voor koude dagen. Ik maak dit met allerlei soorten groene blaadjes: spinazie, raapsteeltjes, winterpostelein, rucola, veldsla, zelfs gewone kropsla, verzin het. Wij aten vandaag een versie met diepvries-spinazie en rucola, want tsja, in de tuin valt natuurlijk nog niets te plukken.

En het gaat ook prima zonder de spekjes, met pittige droge worst, of met andere kaas, of met olijven, tomaatjes, ongezouten noten, zaadjes en pitjes, enzovoorts, enzovoorts. Waar uw hoofd naar staat en wat er maar in huis is.

Recept Groene blaadjes stamppot

Maak soffrito met spekjes (spekjes eerst wat uitbakken, dan uitje, knoflookje, selderij en wortel erbij, aanstoven tot de groenten zacht zijn, minimaal een minuut of 10). Schil en kook aardappels. Stoof harde of diepvriesgroente even mee met de soffrito. Maak met een beetje warme melk puree van de aardappels. Roer het groente-soffrito-mengsel, de verse groene blaadjes en de feta door de puree.

Kruiden naar smaak: zout, peper, een lik mosterd, mierikswortelcreme, of doe zoals wij en eet de stamppot gewoon zo.

Ingrediënten

  • fijngesneden teentje knoflook
  • gesnipperd uitje
  • in kleine blokjes gesneden winterwortel
  • 2 fijngesneden stengels bleekselderij
  • klein onsje spekblokjes
  • aardappels (hier ongeveer een pond)
  • beetje melk voor de puree
  • groene blaadjes, zie boven. Eventueel grof snijden, raapsteeltjes bijvoorbeeld worden wat draderig. Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel, ik koop meestal een flinke zak en gebruik de rest de dagen erna voor salade.
  • stukje feta of andere kaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.