Zoetzure courgettes

We hebben dit jaar twee courgetteplanten in de tuin. Die geven allebei meer dan overvloedig courgettes. We doen ze overal in, oogsten ze klein, geven ze weg… maar houden nog steeds over. Toen ze vorige week na een paar dagen regen wat te groot gegroeid waren werd het tijd voor plan b: inmaken.

  • een kilo courgettes, in blokjes van een centimeter, grote zaden verwijderd
  • 3 grote uien, in ringen
  • 2 eetlepels zout
  • een halve liter gewone natuurazijn
  • 300 gram rietsuiker
  • eetlepel mosterd
  • twee grote theelepels kurkuma
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 4-5 potten van pakweg 400 ml.
Courgettes en uien mengen in grote schaal, bestrooien met zout, omscheppen. Paar uur laten staan.
Groente omspoelen (en omspoelen, en nog ‘s).
Breng in een flinke pan de azijn aan de kook. Voeg de suiker toe, en wacht tot deze oplost. Roer dan de kruiden en groenten erdoor. Vijf tot tien minuten laten koken.
Schep de groente in de potten, niet te vol, met genoeg azijn erover dat het goed onderstaat. Nou doe ik altijd omgekeerd laten afkoelen, en dan na een paar minuten omdraaien… maar ik weet eigenlijk niet waarom. Het trok wel heel bevredigend vacuum, dus dat zal vast goed zijn voor de houdbaarheid.
Update mei 2012: net de laatste pot leeggegeten. De courgette is superlekker op een boterham met kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *